Ruth Ware: Nainen hytissä 10

Ruth Ware kuuluu viihdyttävien psykologisten naisdekkaristien kermaan. Hän on viime vuosina onnistunut tuottamaan nopeaan tahtiin useammankin mukaansatempaavan, ajassa kiinni olevan jännityskertomuksen.

Nainen hytissä 10 -kansikuva

Nainen hytissä 10 -tarinan pääosassa on matkailulehdessä työskentelevä toimittaja Laura ”Lo” Blacklock, joka saa sattumalta tilaisuuden päästä luksusristeilyaluksen neitsytmatkalle yhdessä muiden kutsuvieraiden kanssa. Hulppean jahdin muihin matkustajiin kuuluu esimerkiksi toimittajia, liikemiehiä ja valtaapitäviä, joskin sivuhenkilöt jäävät tarinassa hieman etäisiksi.

Matka saa piinaavia piirteitä, kun Lo yllättäen havahtuu yöllä viereisen hytin parvekkeelta kuuluviin ääniin. Lo uskoo kuulevansa, että joku heitetään parvekkeelta mereen. Ketään ei kuitenkaan ilmoiteta kadonneeksi, eikä Lon ”todistamalle” rikokselle löydy uhria. Tapahtuiko murha vai kuvitteliko hieman päihtyneessä tilassa ollut Lo kaiken? Entä mihin on kadonnut viereisen hytin nainen, jolta Lo vasta päätyi lainaamaan ripsiväriä?

Ware taitaa jännitettä nostattavan tarinan rakentamisen. Dekkarin ote ei herpaannu ehkä ylisentimentaalista loppua lukuunottamatta. Päähenkilö Lo on hauska hahmo, joka tuo hieman mieleen Bridget Jonesin. Ehkä siksi tiivistunnelmaiseen jännäriin ei aivan pysty suhtautumaan aivan niin hyytävänä trillerinä kuin kenties olisi tarkoitettu.

Naiset olivat kuitenkin toista maata. Heillä kaikilla oli hoikan huoliteltu olemus joka kieli kuumasta Bikram-joogasta ja makrobioottisesta ruokavaliosta, ja he näyttivät siltä, että tuskin selviäisivät pitkään, mikäli alus haaksirikkoutuisi. Ehkä he voisivat syödä jonkun miehistä.”

Suomalaislukijaa brittikirjailija viihdyttää skandinaavisilla vivahteilla: Norjan vuonomaisemissa seilaava Aurora Borealis -luksusristeilijä on saanut nimensä revontulista ja laivan tilatkin on nimetty skandinaavisittain muun muassa Lindgren-salongiksi ja Jansson-saliksi.

Hieman irralliseksi jää romaanin alkupuolen tarina, jossa Lon kotona käy murtovaras. Tapahtumalla kaiketi perustellaan Lon säikkyä olemusta ja lasinkallistelun tarvetta, mutta kaikki ahdistavuus tuntuu paikoitellen törmäävän yhteen Lon kepeän hahmon kanssa.

Tämä samainen kepeys saa myös aika ajoin pohtimaan, onko Waren tarina liiankin viihteellinen dekkariksi. Juonen imaistessa mukaansa moiset pohdinnat kuitenkin nopeasti unohtuvat: olkoon vain, on pakko silti saada tietää, miten seikkailu päättyy.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #47 (kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet).

Ruth Ware: Nainen hytissä 10
The Woman in Cabin 10
Suom. Terhi Kuusisto
2018, Otava
352s.
Kansi: Imagebrief/Arcangel

Yksi kommentti artikkeliin ”Ruth Ware: Nainen hytissä 10

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s