Johannes Anyuru: Myrsky nousee paratiisista

Ruotsalainen Johannes Anyuru kuuluu maan tunnetuimpiin ja kiinnostavimpiin nykykirjailijoihin. Ugandalaisen isän ja ruotsalaisen äidin kasvattama Anyuru peilaa teoksissaan usein niiden tuntoja, joilla on hänen itsensä laillaan juuret, tai ensimmäinen kotimaa, jossain muualla kuin Ruotsissa. Tällä kertaa aiheena on hänen ugandalaisen isänsä tarina.

Myrsky nousee paratiisista -kansikuva

Romaanin päähenkilönä on vain nimensä alkukirjaimella kutsuttu P. Hän pääsee nuorena miehenä sotilaslentäjäkoulutukseen ja päätyy Kreikkaan opiskelemaan. Teos rajautuu tarkastelemaan erityisesti 1970-luvun Ugandaa, jolloin valtaan nousi sotilasdiktaattori Idi Amin. Aminin vallankaappauksen myötä P kieltäytyy palaamasta kotimaahansa. Sen sijaan hän kuitenkin palaa Afrikan mantereelle, toiveenaan löytää työtä lentäjänä. Hän joutuu kuitenkin tansanialaisten rajaviranomaisten kynsiin, jotka aloittavat piinaavat kuulustelut, sillä he epäilevät P:tä vakoilusta.

Näiden intensiivisten kuulusteluiden ympärille rakentuu iso osa Anyurun romaanista ja ehdottomasti sen vaikuttavin kerronta. Jatkuva väkivallan uhka on käsinkosketeltava. Sittemmin hän pääsee pakenemaan, mutta joutuu elämään väkivallan pelossa edelleen.

Välillä Anyuru hyppää takaumien kautta P:n nuoruuteen. Lopussa hypätään myös Ruotsiin ja kertoja vaihtuu isänsä tarinaa kertaavaksi pojaksi.

Anyuru valottaa tarinallaan kiinnostavasti Afrikan poliittista ja siirtomaahistoriaa. P – Anyurun isä näyttäytyy olosuhteiden uhrina. Hän joutuu osaksi poliittista peliä, johon hänellä ei ole osaa eikä arpaa, ja johon hän sekaantuu osin ymmärtämättömyyttään. Samalla se tuo esille politiikan ja valtataisteluiden vaikutukset tavallisiin ihmisiin. Anyurun kieli on tarkkaa ja vaikuttavaa.

Johannes Anyuru: Myrsky nousee paratiisista
En storm kom från paradiset
Suom. Outi Menna
2012, Schildts & Söderströms
250s.
Kansi: Sanna Mander

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s