Kamila Shamsie: Poltetut varjot

Tarina alkaa Japanista, Nagasakin kaupungista. Japanilaisen Hirokon ja hänen rakastettunsa Konradin yhteinen tulevaisuus saa traagisen lopun, kun Nagasakissa räjähtää ydinpommi. Konrad ei selviä. Hirokon selkään jää räjähdyksestä linnunsiiven muotoiset arvet.

Poltetut varjot -kansikuva

Seuraavaksi tarina hyppää Delhiin, jonne Hiroko matkustaa Konradin sukulaisten luo. Siellä hän tutustuu yläluokkaiseen brittiperheeseen, James ja Elizabeth Burtoniin, sekä Sajjadiin, jonka elämään Burtonit ovat jättäneet oman jälkensä. Hiroko ja Sajjad rakastuvat ja saavat yhdessä pojan, Razan. Mukana on myös Jamesin ja Elizabethin salaperäisiä hommia paiskiva poika Harry. Päähenkilöiden elämät kietoutuvat toisiinsa kohtalokkaalla tavalla.

Tarinan päähenkilö on Hiroko, jonka elämää seurataan aina vanhuuteen asti. Iso osa romaanista keskittyy kuitenkin myös Hirokon Raza-poikaan, jonka kasvua ja sopeutumista monen kulttuurin tapoihin seurataan erityisesti Pakistanissa, jossa perhe elää Razan lapsuutta. Lopussa päädytään aina 2000-luvulle ja Yhdysvaltoihin asti.

Romaani on Kamila Shamsielle tyypilliseen tapaan sujuvasti ja herkullisesti kirjoitettu. Shamsie kytkee tarinansa usein osaksi isoja historian mullistuksia. Niin myös nyt. Tämä tuo tarinaan myös epätasaisuutta. Alun atomipommikohtaus on mahtipontinen ja järkyttävä. Pian kuitenkin hypätään suhteellisen kepeisiinkin ihmissuhdekiemuroihin Delhiin. Mukaan sekoittuu myös CIA-kuvioita ja terrorismintorjuntaa. Epätasaisuuden vuoksi tuntuu välillä kuin lukisi montaa eri romaania samoissa kansissa. Tarina kuitenkin tempaa mukaansa ensisivuilta lähtien ja sitä on pääosin nautinnollista lukea.

Kamila Shamsie: Poltetut varjot
Burnt shadows
Suom. Kristiina Drews ja Tommi Uschanov
2009, Gummerus
461s.
Kansi: Jenni Noponen

Yksi kommentti artikkeliin ”Kamila Shamsie: Poltetut varjot

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s