Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi

Ali Shawn Tyttö joka muuttui lasiksi -romaani on siitä harvinainen tuttavuus, etten tiennyt kirjailijasta tai koko teoksesta mitään etukäteen. Päädyin lainaamaan sen kirjastosta, kun se oli riittävän monta kertaa pompannut hyllyltä silmiini – ehkä kiitos kutsuvan kansikuvan.

Tyttö joka muuttui lasiksi -kansikuva

Brittiläisen Shawn esikoisromaani on satumainen kertomus valokuvaaja Midas Crookista ja vähitellen lasiksi muuttuvasta tytöstä, Idasta. Midas on koko elämänsä valokuvaamiselle omistanut poika, joka vetäytyy kameran linssin taakse myös jotta välttyisi kohtaamasta ihmisiä. Kuuluisan tarun mukaan nimetty Midas-hahmo ei kosketuksellaan muuta tällä kertaa asioita kullaksi vaan jähmettää lasiksi.

Sitten olivat negatiivit. Miten hän ikävöikään negatiiveja! Ne olivat niitä varsinaisia valonsäteitä, jotka heijastuivat suoraan maisemasta, esineestä, ihmisestä, ja arpeutuivat filmille. Valokuvan negatiivi oli kiistattomin todiste, joka ihmisellä yksittäisestä muistostaan saattoi olla.”

Eräänä päivänä Midas kohtaa lasijalkaisen Idan, joka kärsii hiljalleen etenevästä sairaudesta, jonka myötä hänen vartalonsa muuttuu kokonaan lasiksi. Ida on tullut Midaksen asuttamalle saarelle etsimään sairauteensa parannuskeinoa. Midas ja Ida tietenkin rakastuvat, mutta Idan vääjäämätön kohtalo uhkaa nuorten tulevaisuutta.

Tarinan taustalla häilyvät myös Midaksen samannimisen isän haamu sekä omalaatuinen erakko Henry Fuwa.

Fantasiaelementtejä sisältävä tarina sisältää satumaista luontokuvausta eteerisine sumuineen ja mystisine suomaisemineen. Se myös pursuilee mitä kummallisimpia satuolentoja.

Omalaatuinen aikuisten satukirja on pullollaan fantasiaelementtejä, sadunomaista kerrontaa ja mystiikkaa. Tunnelma on paikoitellen jopa uhkaava. Silti tarinan keskiössä on varsin perinteinen (mahdoton) rakkaustarina. Päähenkilöillä on monenlaisia komplekseja ja haasteita elämässään, mutta hahmojen moniulotteisuus ei silti saanut minua syttymään tähän tarinaan. Välillä romaanin sadunomainen eteerisyys ja tunnelma tuntuivat törmäävän henkilöhahmojen loppujen lopuksi varsin todentuntuisiin ongelmiin. Sinänsä teos raapaisee kiinnostavia teemoja – iänikuisen rakkauden lisäksi muun muassa yksinäisyyttä, toivoa, sairautta, miksei luonnon ja ihmisen välistä suhdettakin. Kokonaisuutena tarina tuntui kuitenkin epätasaiselta sekoitukselta fantasiaa, viihdettä ja pyrkimystä syvällisyyteen.

Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi
The girl with glass feet
Suom. Taina Wallin
2009, Atena
393s.
Kansi: ei mainittu

2 kommenttia artikkeliin ”Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s