Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia

Siri Hustvedtin Amerikkalaisen elegian maailma on tuttu myös kirjailijan aiemmista romaaneista. Tälläkin kertaa liikutaan New Yorkissa ja erityisesti sen akateemisissa ja taiteellisissa piireissä. Kirja kertoo kahdesta Davidsenin sisaruksesta, Erikista ja Ingasta, jotka ovat vastikään menettäneet isänsä. Maahanmuuttajataustaisen isän jäämistöä läpikäydessään he löytävät kirjeen, jonka on kirjoittanut isälle tuntematon nainen vuosikymmeniä sitten. Yhdessä he lähtevät selvittämään kirjeessä mainittua salaisuutta isänsä menneisyydestä.

Amerikkalainen elegia -kansikuva

Erik tutustuu myös kauniiseen jamaikalaiseen Mirandaan, joka muuttaa tyttärensä kanssa Erikin taloon. Myös Mirandalla on omat kamppailunsa menneisyytensä kanssa.

Hustvedt taitaa uskottavan henkilökuvauksen, vaikka tällä kertaa tarinan päähenkilöt jäivät minulle etäisiksi. Erik on psykiatri ja eronnut vaimostaan. Inga puolestaan on kuuluisan kirjailijan leski. Hänellä on myös tytär Sonia, jolla on oma traumansa syyskuun yhdennentoista WTC-iskujen seurauksena. Koko kansaa yhdistävän kollektiivisen trauman linkittäminen yksityisiin menetyksen ja surun kokemuksiin onkin romaanin ytimessä.

Erityisesti tarinaa kertovan Erikin suru meinaa musertaa, eikä henkilökohtaisessa tunnemyrskyssä edes omasta psykiatrin koulutuksesta ole riittävästi apua. Surun lisäksi teos käsittelee esimerkiksi siirtolaisuuden tuomaa ulkopuolisuuden tunnetta, sekä norjalaistaustaisten Davidsenin sisarusten että jamaikalaissyntyisen Mirandan kokemusten kautta.

Päällekkäiset ja toisiinsa limittyvät menneisyyden painolastit, salaisuudet ja traumat nivovat sekä päähenkilöt että tarinan yhteen. Kokonaisuus on eheä ja Hustvedtille tyypillisen älykäs, mutta jostain syystä tarina ei onnistunut minua koskettamaan sen syvällisemmin.

Siri Hustvedt: Amerikkalainen elegia
The Sorrows of an American
Suom. Kristiina Rikman
2008, Otava
364s.
Kansi: Getty Images

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s