Terhi Rannela: Kiivaat

Terhi Rannelan romaani on tositapahtumiin perustuva kertomus sodan kapinallisista, Tampereella jatkosodan aikana vaikuttaneista sodanvastustajista. Kertomus jakautuu kahteen aikatasoon: jatkosodan aikaan ja 1950-luvulle, jolloin eräs nuorista kapinallisista, Salme, kirjoittaa kirjeitä entisen rakastettunsa Toivon vaimolle. Kirjeissä Salme tekee selkoa ja tiliäkin menneisyyden tapahtumista.

Kiivaat-kansikuva

Jatkosodan ajalta tavataan puolestaan 16-vuotiaan Salmen lisäksi hänen ystävänsä Kerttu ja poikajoukkio, jotka alkavat yhdessä vastustaa Suomen sotatoimia jatkosodassa. Joukkion metodeina ovat lentolehtisten jakamisen lisäksi esimerkiksi yleinen häiriön herättäminen ja varastelu.

Rannela nostaa kiinnostavasti esille henkilöitä, joita ei liiemmin sotakirjallisuudessa näe: nuoria tyttöjä sodassa jossakin muussa kuin kotijoukkojen edustajina, uhreina tai sivustakatsojina. Se ei silti maalaa ihannoitua kuvaa nuorista kommunistikapinallisista. Nuorten toimintaan kuuluu myös väkivaltaa. Menneisyyden ja muistojen painolastia tuodaan esille erityisesti Salmen kirjeissä.

Sotatoimintojen miljöönä toimiva Tampere on kuvattu aidonoloisesti ja niin ikään kiinnostavasti. Ylipäätään teos tuo kiitettävästi ja koskettavastikin esille ainakin kaunokirjallisuudessa vähemmän tunnettua aihetta Suomen historiassa.

Terhi Rannela: Kiivaat
2019, Karisto
206s.
Kansi: Laura Noponen

Yksi kommentti artikkeliin ”Terhi Rannela: Kiivaat

  1. Paluuviite: Terhi Rannela: Kiivaat | sotaromaanit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s