Jaakko Yli-Juonikas: Vanhan merimiehen tarina

Kokeilevasta ja maton jalkojen alta vetävästä tyylistään tunnetun Jaakko Yli-Juonikkaan pienoisromaani Vanhan merimiehen tarina alkaa perin tavanomaisena kertomuksena vammaisesta nuoresta ja tämän vanhemmista. Annika on vaikeasti halvaantunut tytär, joka pystyy kommunikoimaan ainoastaan fasilitoinnin avulla. Menetelmässä avustaja – tai tässä tapauksessa huoltaja – kirjoittaa autettavan viestejä painamalla näppäimiä, joita hän tulkitsee autettavan osoittavan ilmeillään tai eleillään. Kiistanalaisen menetelmästä tekee se, että sen ajatellaan mahdollistavan autettavan kommunikaation ohjaamisen. Kuinka paljon auttaja tulkitsee autettavan viestejä haluamaansa suuntaan, tiedostaen tai tiedostamatta?

Vanhan merimiehen tarina -kansikuva

Fasilitoija tuottaa ajatukseni. Toisin sanoen minut täytyy vaientaa, koska olen jo kuollut. Melko pitkä aika on kulunut siitä, kun viimeksi törmäsin tähän totuuteen ja tuomioon. En ajattele itse, minulla ajatellaan. Ihmisten toivottomuuden ja voimattomuuden tunteista minulta puuttuu selvä käsitys, luulen että tässä muodossa tuomio voidaan langettaa vain vammaiselle. Tai luultavasti samantapaiset epäilykset voivat kiusata terveitäkin, ainakin jos filosofian alkeisoppikirjoihin on uskominen.”

Yli-Juonikkaan tarinassa Annikaa hoitavat ja fasilitoivat hänen vanhempansa Niina ja Aarno, jotka toimivat tyttärensä omaishoitajina. Aarno on ympäristöasioihin paneutuneessa virastossa virkamiehenä, Niina taas kotiäitinä Annikaa hoivaamassa. Jossain vaiheessa vanhempien välille nousee kuitenkin kiistaa siitä, mitä Annika yrittää heille viestiä. Osin ristiriitaisilta vaikuttavat viestit nostattavat kitkaa parin välille. Aarnolla omat mielenterveyden ongelmat myös varjostavat parin suhdetta.

Nopeasti tavanomaiselta tai sinänsä simppeliltä vaikuttava perhetarina alkaakin murtua, eikä lukijakaan enää tiedä, kuka tarinaa kertoo ja mikä on ”totta”. Kertojat, kaikki kolme tarinan keskushenkilöä, ovat vähintäänkin epäluotettavia. Välissä vilahteleva ja otsikossa komeileva merimieskin sekoittaa pakkaa – kuka tuo Aarnon ruotsinlaivalla kohtaama salaperäinen hahmo on ja miten hän liittyy koko tarinaan?

Romaani on häiritsevän vinksahtanut, sillä ristiriita eheän arkisen tarinan ja kerrontaan liittyvän epäluotettavuuden välillä on suuri. Yli-Juonikas tuo normaalilta vaikuttavaan todellisuuteen epänormaaliuksia salakavalasti. Lukijalla on pitkän aikaa sanoinkuvaamattoman ”outo” olo.

Lähes huomaamatta liikkuva aurinko värisyttää ilmaa, joka hitaasti viilenee ympärillämme. Ruohikossa voi erottaa Annikan pyörätuolin jättämiä uria. Olen löytänyt takapihalta noin satakaksikymmentä nelilehtistä apilaa niiden kolmen kesän aikana, jotka olemme täällä asuneet. Yleensä nelilehtiset apilat kasvavat keskittyminä niissä pihanurmen kohdissa, joita on tallottu tavallista enemmän. Helpoimmin neliapiloita löytyy Annikan pyörätuolin vanhoista urista.”

Tarina herättää pohtimaan kiinnostavasti paitsi sitä, kenellä on oikeus kertoa mitäkin tarinaa ja kenen ääni pääsee milloinkin kuuluviin.

Vammaisuuteni tuottama huumori on luonteeltaan yksityistä. En kaipaa sille yleisöä. Jos lapset nauravat kauppakeskuksessa tahattomalle kiljahdukselleni, en jaksa tempautua mukaan iloon. Tämäntapaiseen komiikkaan syventyminen vaatii yksinäisyyttä ja hiljaisuutta, virhesignaalien kuuntelua. Kun moitteettomasti toimiva mieli joutuu törmäyskurssille toimintahäiriöisen ruumiin kanssa, tuloksena ei ole puhdas murhenäytelmä. En usko kenenkään terveen ymmärtävän asetelman kaikkia ulottuvuuksia. Niin kuin en minäkään voi tietää, miten hauskalta tai hölmöltä tuntuisi elää terveessä ruumiissa.”

Oikeus saada oma ääni kuuluviin, kommunikaation mahdollisuudet ja vaikeudet sekä vammaisten oikeudet ovat teemoja, jotka Yli-Juonikas on sitonut kekseliään, yllättävän tarinan muotoon.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #26 (kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö).

Jaakko Yli-Juonikas: Vanhan merimiehen tarina
2014, Otava
188s.
Kansi: Markus Pyörälä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s