Veera Salmi: Perhoset veljeni ympärillä

Lastenkirjasarjan Puluboi ja poni takana olevan Veera Salmen aikuisille suunnattu romaani Perhoset veljeni ympärillä on omalaatuinen ja surumielinen tarina sisarussuhteista, perheestä ja taiteellisesta lahjakkuudesta. Joonas, elokuva-alalle hinkuva ja Saksikäsi Edward -elokuvasta hurmioitunut nuorukainen toimii tarinan kertojana. Hänen toinen veljensä Johannes on mykkä ja lahjakas viulisti. Toinen veli Joonia puolestaan tutkii perhosia ja nyrkkeilee peittääkseen epävarmuuksiaan. Lisäksi tarinassa on myös esimerkiksi veljesten äiti, tämän miesystävä ja hänen tyttärensä sekä muistisairas isoäiti.

Perhoset veljeni ympärillä -kansikuva

Tarina nytkähtää eteenpäin, kun Johannes jää Islannissa pidetyissä viulukilpailuissa toiseksi ja tämän jälkeen katoaa mystisesti. Katoamisen myötä perheenjäsenten elämät pyörähtävät raiteiltaan. Perheenjäsenet hakevat tukea ja vastauksia toisistaan, mutta kukin omalla tyylillään. Kaikki tuntuvat olevan omalla tavallaan hieman hukassa.

Tarina on täynnä erikoisia yksityiskohtia, kuten Joonaksen idolin, ohjaaja Tim Burtonin mukaan nimetty puhuva koira todistaa. Tunnelma on hieman vinksahtanut, sillä tarina on välillä jopa humoristinen, välillä traaginen ja surullinen.

Kai siitä on jo yli viisi vuotta, kun jätin vanhanaikaisesti eroanomuksen lukion rehtorin pöydälle ja hyppäsin rehtorin kanslian ikkunasta (ensimmäinen kerros). Sen jälkeen en ole pitänyt kehenkään muuhun kuin Ursulaan yhteyttä. Ensin olin tietenkin kovin ylpeä itsestäni, jopa ylenkatsoin heitä jotka eivät hyppineet ikkunoista. Pian ratkaisuni alkoi kuitenkin tuntua umpikujalta. Muut etenivät etapeista seuraaviin; mikä oli minun seuraava pysäkkini?”

Tarinasta on vaikea ennustaa, mihin se johtaa, sillä Salmi sekoittelee toisaalta vahvan arkirealistiseen kehikkoon mielikuvituksellisia tapahtumia ja hahmoja. Salmen monipuolisuus kirjailijana näkyy siinä, miten uskottavasti periaatteessa aikuisille suunnattu romaani kuvaa myös nuorten elämää ja näkökulmaa. Mielikuvituksellinen tarina on suhteellisen lyhyeksi romaaniksi teemoja ja juonilinjoja suorastaan pursuava, ehkä vähän liiaksikin, ja tarina tuntuu välillä irtoavan hyppysistä. Sen ansiot löytyvät kuitenkin samoista lähteistä: yllättävistä tapahtumakäänteistä ja moniulotteisista henkilöistä.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #10 (kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa).

Veera Salmi: Perhoset veljeni ympärillä
2019, Otava
253s.
Kansi: Tuuli Juusela

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s