Peter Høeg: Kuvitelma 20. vuosisadasta

Tanskan ehkä kansainvälisesti tunnetuin kirjailija Peter Høeg kirjoitti tämän esikoisteoksensa jo vuonna 1988, mutta suomeksi se on ilmestynyt vasta äskettäin. Høegilla on tapana kirjoittaa isoista asioista mielikuvitusta, maagista realismia ja näennäisen arkista elämää sekoittelevalla tyylillä. Tällä kertaa ollaan niinkin suurissa asioissa kuin kokonaisen vuosisadan eetoksessa ja virtauksissa, Euroopan historiasta käsin tarkasteltuna.

Kuvitelma 20. vuosisadasta -kansikuva

Teos on sukutarina, jonka keskiössä on neljä henkilöä, joiden elämät kietoutuvat yhteen eri aikajaksoille sijoittuvissa osioissa. Koko ajan liikutaan 1900-luvulla. Carl Laurids on herraskartanon vesa, joka tutustuu Amelie-nimiseen naiseen kuumailmapallolennolla. Toisaalla Anna kohtaa Adonis-nimisen miehen teatterilavalla. Carlin ja Amelien liitosta syntyy varakas porvarisperhe, kun taas Annan ja Adoniksen perhe jää köyhäksi. Myöhemmin näistä liitoista syntyvät lapset, Carsten ja Maria, kohtaavat, tutustuvat ja rakastuvat.

Henkilöiden ja heidän tielleen osuvien tapahtumien ketju on mielikuvituksellinen. Tarinan juoni kytkeytyy omaperäisellä tavalla ajankuluun. Carl syntyy aikaan, jota on edeltänyt jakso, jolloin kukaan ei ole vanhentunut, sillä muuan kreivi on aikanaan pysäyttänyt ajankulun. Tarinan kaikkitietävä kertoja on ”kuullut päähenkilöiden tarinat välikäsien kautta” ja muistuttaa aika ajoin tästä. Tämä kertojaratkaisu on tarinan kannalta ihan viehättävä.

Vastakkainasettelu lähtökohtien, tulevaisuudennäkymien ja jokapäiväisen elämän kahden sukuhaaran välillä on alleviivattu, mutta toimiva ratkaisu. Eri henkilöiden unelmien ja todellisuuden väliset ristiriidat ovat käsinkosketeltavia. Tarinat sijoittuvat Tanskaan, mutta samalla teos kuvaa ja kommentoi monia yleiseurooppalaisia ilmiöitä ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi teknologinen kehitys, perheinstituution muutokset, arvojen murrokset ja yhteiskuntaluokkien rakentuminen.

[…] ja totta kai minua pelottaa, sillä tuon kulkueen marssiessa ohi minusta tuntuu hetkittäin, että nämä ihmiset unelmineen, käsityksineen ja mielikuvineen muistuttavat kovasti minua itseäni, hetkittäin mieleeni pyrkii ajatus, etten ehkä olekaan todella nähnyt toisten odotuksia vaan ainoastaan omani, ja se on maailman yksinäisin ajatus: että ei loppujen lopuksi ole edes nähnyt toisia vaan pelkästään itsensä.”

Omituisen sukutarinan muotoon puettu kertomus puuduttaa välillä historiallisen sukukronikan tyylillään, mutta palkitsee lopussa, jonne Høeg on tällä kertaa säästänyt pohdintaansa ajankulusta, aikaan sitoutumisesta ja historian merkityksestä.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #32 (kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa).

Peter Høeg: Kuvitelma 20. vuosisadasta
Forestilling om det tyvende århundrede
Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen
1988, Tammi
505s.
Kansi: Markko Taina

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s