Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki

Espanjalaisen Carlos Ruiz Zafónin mystisen Unohdettujen kirjojen hautausmaan ympärille rakentuvan menestyskirjasarjan kolmannessa osassa hypätään nopeasti jännittäviin tapahtumiin.

Ruiz Zafon

Kirjan alussa salaperäinen muukalainen ilmestyy Daniel Semperen kirjakauppaan ja haluaa lainata tietyn kirjan. Samalla hän vihjaa tietävänsä kirjakaupassa työskentelevän, Semperen ja tämän pojan ystävän, Fermín Romero de Torresin todellisen henkilöllisyyden. Fermín on paennut vankeudesta ja on joutunut vaihtamaan identiteettiään voidakseen mennä elämässään eteenpäin. Hän on myös avioitumassa rakastettunsa kanssa toiveissaan aloittaa uusi elämä puhtaalta pöydältä.

Näistä tapahtumista käynnistyy sarjan kolmannen osan juoni, joka sekoittaa politiikkaa, mysteerejä, rakkautta, kostonhalua ja ystävyyttä. Espanjan sotilasdiktatuurin aikakauteen sijoittuva tarina vilisee poliittisia viittauksia ja mielleyhtymiä, mutta sekoittaa estoitta mielikuvitusta ja goottilaista tunnelmaa salaperäiseen mysteeritarinaan. Aiempia kirjasarjan osia lukeneille tarina tarjonnee enemmän tarttumapintaa, mutta toimii myös yksittäisenä tarinana. Tällä kertaa hypätään aiempia osia aikaisempaan ajanjaksoon, vaikka vahva yhteys edelliseen osaan, Enkelipeliin, onkin havaittavissa.

Sarjan aiemmat osat lukeneena ne ovat jättäneet välillä hieman ristiriitaisiakin tunnelmia. Välillä Ruiz Zafónin luoma mystinen maailma on tuntunut vähän turhan viihteelliseltä tai liioitellun karikatyyrimaiselta. Tällä kertaa tarina imaisi kuitenkin voimakkaasti mukaansa. Paikoitellen tälläkin kertaa mukana on aimo annos melodramaattisuutta, mutta salaperäinen tunnelma ja vauhdikkaat juonenkäänteet pitivät otteessaan.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #16 (kirjalla on kirjassa tärkeä rooli).

Carlos Ruiz Zafón: Taivasten vanki
El prisionero del Cielo
Suom. Antero Tiittula
2011, Otava
328s.
Kansi: Piia Aho / Francesc Català-Roca

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s