J. D. Salinger: Franny ja Zooey

J. D. Salingerin klassikkotarinan pääosassa ovat teoksen nimikkosisarukset Franny ja Zooey. Glassin perheen sisarukset ovat kuuluneet Salingerin päähenkilöihin useissa novelleissa. Suomennettu teos sisältää kaksi tällaista novellia.

Salinger_Franny

Ensimmäisessä novellissa seuraataan parikymppistä Frannya, joka on kyynistynyt maailmanmenoon ja ihmisten käytökseen ja ajautunut masennukseen. Apua tilaansa hän etsii uskonnollisesta mystiikasta, sen rukouksia hokien. Poikaystävä Lane ei ymmärrä Frannya. Niin Franny jumiutuu vain lojumaan sohvalla eikä pian suostu edes syömään saati nousemaan sohvalta.

Tyttärensä tilasta huolestunut Bessie-äiti hälyttää apuun Frannyn isoveljen Zooeyn, jonka yritystä auttaa siskoaan nousemaan murheen alhosta seurataan tarinan toisessa novellissa. Zooey turvautuu mitä erikoisimpiin keinoihin nostaakseen siskonsa hermoromahduksen syövereistä.

Zooeyssa, tehtäköön se heti selväksi, me olemme tekemisissä kompleksisen, ylitsevuotavan, rikkinäisen tyypin kanssa, ja ainakin kaksi karakterisoivaa piirrettä on mainittava jo tässä. Lähteäksemme siitä, hän oli pieni nuori mies, ja äärimmäisen hentorakenteinen.”

Salingerin piikikäs ja älykäs teksti iskee erityisesti amerikkalaisen keskiluokan ja toisaalta new age -tyylisten suuntausten ytimeen. Eksistentiaalinen oman elämän (ja navan) mielettömyyden tutkiskelu, uskonnollinen hurahtaminen ja toisaalta perhesuhteiden kiemurat ovat tarinasta erottuvia teemoja.

Novelleissa ollaan ajallisesti ja paikallisesti rajatuilla alueilla ja tarinat nojaavat pitkälti dialogiin, esimerkiksi Frannyn ja tämän poikaystävän välillä, toisaalla Frannyn ja Zooeyn välillä. Tämä nokkela, isojakin maailmoja sisäänsä kiteyttävä sanailu muodostaa tarinan kehikon ja kannattelee sitä. Suhteellisen hyväosaisten ihmisten pienten suurten kriisien ytimeen kaivautuvaa tarinaa lukee väkisinkin satiirin silmälasien läpi.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #40 (2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja).

JD Salinger: Franny and Zooey
Franny and zooey
Suom. Pentti Saarikoski
1962, Tammi
196s.
Kansi: Mika Kettunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s