Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet

Esikoiskirjailija Akseli Heikkilän romaani vie kuvitteelliseen pohjoiseen kylään, joka elää kalastuksesta mutta on kalojen kaikottua joesta kuihtumassa. Tarinan päähenkilö Eeva palaa tähän kotikyläänsä oltuaan vuosia poissa. Kotona Eeva kohtaa menneisyytensä sekä velipuolensa, pienen Alarikin, isäpuolensa Einon sekä paljon kipeitä muistoja. Eevaan menneisyys on jättänyt syvät jäljet ja halu kostaa on jäänyt elämään.

Heikkilä_Veteen syntyneet

Heikkilän esikoisromaani on karun voimakas kertomus ainakin äitiydestä, surusta ja väkivallasta.

En kutsuisi äidinrakkautta rakkaudeksi. Rakkaus on liian kevyt sana.”

Tornionjokilaakson murteeseen viittaavalla kielellä kirjoitettu teos ammentaa kerrontaansa paljon pohjoiseen liitetyistä myyteistä ja luonnonvoimista. Joki ja sen koski ovat isossa roolissa tarinassa. Tunnelma on tarinassa tiheä ja uhkaavakin. Romaanissa soudetaan pitkin matkaa syvissä ja sysimustissa vesissä, mutta lukija osaa odottaa tunnelmanrakennuksen myötä koko ajan syvemmälle menevää tarinaa.

Suru ja viha ryöppyävät ylitseni yhtä aikaa. Suru särkee sydämen, viha kokoaa sirpaleita yhteen. Vihantunne on kirkas ja lohdullinen, pitkän ja pimeän luolan päässä kajastava valo.”

Päähenkilö Eeva on niin syvällä surussaan ja vihassaan, että hänelle ei juuri muita ominaisuuksia aukene, mikä tekee tarinasta entistä synkemmän. Toisaalta tämä ratkaisu alleviivaa tarinan teemaa.

Olen äiti kuolleelle lapselle, ja se on monin paikoin työläämpää kuin huolehtia elävästä.”

Heikkilän kyky luoda tunnelmaa ilman liiallista selostusta on taito sinänsä, mutta myös kieli on kaunista.

Eino osaa asettaa puheensa lomaan loukkuja, jotka iskevät salakavalasti kuuntelijan heikkoon kohtaan. Ansasta pääsee irti parilla haavalla, mutta saa matkaansa ikävästi kirvelevät ruhjeet.”

Vaikka itse tarina on synkkä ja karu, on kauniisti taipuvan kielen, eheän juonen ja vahvoja tunnelmia tavoittavan kokonaisuuden vuoksi teosta nautinnollista lukea.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #45 (esikoiskirja).

Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet
2019, WSOY
193s.
Kansi: Jussi Karjalainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s