Carol Shields & Blanche Howard: Kuiva kausi

Kanadalainen Carol Shields tunnetaan arkisten, keskiluokkaisten tarinoiden osaajana. Blanche Howard oli itselleni uusi tuttavuus. Shieldsille ominaiselta tontilta kuitenkin ammentaa myös kaksikon yhteinen romaani Kuiva kausi.

Kuiva kausi -kansikuva

Tarinan pääosassa on pitkään naimisissa ollut aviopari, Jocelyn (Jock) ja Charles (Chas), jotka päätyvät työkuvioiden vuoksi olemaan erossa toisistaan yhdeksän kuukautta. Tänä aikana he kirjoittavat toisilleen kirjeitä. Kirjeissä he kuvailevat toisaalta jokapäiväistä elämäänsä, toisaalta tuntemuksiaan erossa olosta. Kirjeiden kautta paljastuu molemmista uusia puolia ja myös muutoksia.

On ihanaa saada sinulta kirjeitä -tajuatko, että me olemme olleet naimisissa kaksikymmentä vuotta mutta emme ole koskaan ennen kirjoittaneet toisillemme? Aivan kuin näkisi vilahduksia ihan uudenlaisesta sinusta, ihmisestä joka on piileksinyt siellä jossakin ja josta minulla ei ole ollut aavistustakaan. Onko sinulla samanlainen tunne? Se on oikeastaan vähän pelottavaa.”

Shieldsin ja Howardin kirjeromaanin aihe on toisaalta pieni, toisaalta suuri. Näennäisen pienessä ja intiimissä piirissä tapahtuva tarina perkaa auki yhden parisuhteen anatomiaa, dynamiikkaa ja kahden ihmisen välisen suhteen tilaa. Jockin ja Chasin avioliiton dynamiikka muuttuu jo siinä, että työn perässä maailmalle lähtee vaimo Jock. Samalla aviomies Chas jää kotiin hoitamaan niin taloa, puutarhaa kuin jo teini-ikään yltäneitä lapsiakin, Gregiä ja Miaa. Roolinmuutos syö erityisesti Chasia, joka huomaa että uuteen tilanteeseen sopeutuminen onkin yllättävän raskasta. Pian parisuhde ajautuu raiteille, joiden myötä on valittava, miten ja mihin suuntaan jatkaa.

Romaanin aihe on kaikessa arkisuudessaan herkullinen. Voiko pitkä ja vankka parisuhde kestää pitkän erossaolon? Mitä erossaolo tuo ihmisestä esille, kun kahden ihmisen yksikkö muuttuukin kahdeksi erilliseksi ja erillään olevaksi yksilöksi? Shields ja Howard kirjoittavat aiheesta tunnistettavasti mutta mielenkiintoisesti. Parisuhteen tila tulee esille hienovireisesti tavallisten asioiden ja vaikeasti nimettävissä olevien tuntemusten kautta. Romaani on kaiken kaikkiaan ihan leppoisaa luettavaa, vaikka sekä aihe että sen käsittely ovat kuin huutomerkkejä keski-ikäisyydelle ja keskiluokkaisuudelle.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #44 (kirjassa on kirjeenvaihtoa).

Carol Shields & Blanche Howard: Kuiva kausi
A Celibate Season
Suom. Hanna Tarkka
2015 (1991), Otava
260s.
Kansi: Vastavalo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s