Patti Smith: Omistautuminen

Patti Smith tunnetaan ennen kaikkea muusikkona, mutta hän on ansioitunut myös muilla taiteen kentillä, kirjailijana, runoilijana ja valokuvaajanakin. Omistautuminen-teoksessa hän paneutuu kirjoittamiseen, sen syihin ja mielekkyyteen. Mikä saa ihmisen kirjoittamaan? Jonkinlainen pakottava tarve, taiteen palo, jonka ydintä Smith pyrkii pienoistarinassaan aukaisemaan.

Miksi kirjoitamme? Kertosäe kajahtaa soimaan. Koska emme voi vain elää.”

Omistautuminen-kansikuva

Lyhyt teos muodostuu kolmesta osiosta. Ensimmäisessä Smith matkustaa Ranskaan ja käy samalla tutustumassa jo kuolleiden kirjailijoiden hautoihin. Eteerisen pohdiskelevasti etenevä osio on täynnä pieniä ajatuksenpaloja, kuvia ja katkelmia. Pohdintojensa myötä Smith päätyy kirjoittamaan novellin, joka muodostaa kirjan toisen osion.

Novellin pääosassa on nuori luistelijatyttö Eugenia ja omistushaluinen taidekeräilijä, joka pyrkii suitsimaan luistelijan luomisvimmaa. Synkkä tarina Tätä tarinaa vasten Smith peilaa kirjoittamaansa tarinaa esseessä Miten mieli toimii, pohtien taiteilijana olemisen merkitystä ja mielekkyyttä sekä purkaa osiin tarinanmuodostuksen rakennuspalikoita. Samalla Smith avaa lukijoille oman kirjoittamisensa syitä omien muistiinpanojensa, runojen ja valokuvien avulla. Lopussa hän vierailee myös Albert Camus’n kotitilalla, tämän tyttären Catherinen opastamana.

Smithin teksti on ilmestynyt alunperin luentosarjan osana, mikä osaltaan selittää sen hajanaisuutta. Teos ei tunnu yhtenäiseltä, vaikka sen osiot jatkumon muodostavatkin.

Vaihtelevat tekstityylit, runolliset novellit, esseet ja muistiinpanot, eivät sinällään tee teoksesta rikkonaista, ja kielikin kulkee sujuvasti. Mutta tylsähköt valokuvat, syvällisyyden itsetarkoituksellinen tavoittelu, juhlallinen kirjoittamisesta kirjoittaminen ja tekstin namedroppailua muistuttava kirjallisuuden klassikoilla kuorruttaminen tekevät kokonaisuudesta jollain tapaa valjun.

Ehkä ongelmana on, etten miellä Smithiä ensisijaisesti kirjailijaksi, joten lähtökohtaisesti kokonainen kirja hänen suhteestaan kirjoittamiseen tuntuu hivenen mahtipontiselta. Vaikka Omistautumisessa puhutaan kirjoittamisesta, voi sen kuitenkin ajatella viittaavan kaikenlaiseen omistautumiseen, erityisesti taiteentekemiseen vaadittavaan heittäytymiseen. Tässä mielessä se puolustaakin paikkaansa. Kokonaisuus jäi silti itselleni lukukokemuksena vaisuksi.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #8 (kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi).

Patti Smith: Omistautuminen
Devotion
Suom. Antti Nylén
2017, Siltala
126s.
Kansi: Marjaana Virta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s