Carol Shields: Rakkauden tasavalta

Rakkaus on ihmeellistä, ihanaa ja ah, niin kamalaa – tähän ikiaikaiseen paradoksiin tiivistyy Carol Shieldsin rakkausromaanin kertomus. Se on tarina yhdestä rakkaustarinasta, parisuhteesta (vaikka sivuaakin myös muita ihmissuhteita). Päähenkilöt eli tutkija, folkloristiikkaan erikoistunut Fay McLeod ja radiojuontaja Tom Avery elävät sinkkuina tahoillaan, sen kummemmin parisuhdetta etsimättä.

Rakkauden tasavalta -kansikuva

Jos Fay McLeod ei enää rakasta Peter Knightleyä, hänen on kuitenkin vielä ratkaistava, voiko hän elää ilman tätä, toisin sanoen yksin. Hän on sentään kolmenkymmentäviisivuotias, kyllä hänen pitäisi jo tietää, että elämässä joutuu tekemään myönnytyksiä.”

Eräänä päivänä Fay ja Tom kuitenkin tapaavat ja rakastuvat,  kliseisesti, ensisilmäyksellä, kuin salama kirkkaalta taivaalta – ja niin edelleen. Ennen Tomin tapaamista Fay on vastikään päättänyt suhteen, joka on alkanut junnata paikallaan. Tom on puolestaan tahollaan jo kolmesti eronnut, mikä herättää Fayssa aluksi epäilyksiä.

Vaikka rakkaus roihahtaa voimakkaana, se on kuitenkin Shieldsin kuvauksessa arkista, kipuilevaakin, mutta myös vaaleanpunaista ja suloista. Suhteeseen syöksytään ja pian jo järjestellään parin häitä. Sitten kuitenkin joudutaankin ottamaan aikalisä ja pohtimaan suhteen tulevaisuutta vähän tarkemmin. Samaan aikaan Fayn vanhempien parisuhteessa tapahtuu yllättäviä käänteitä. Pitkään yhdessä olleen pariskunnan ja salamarakastujien suhteet joutuvat tarkastelun kohteeksi vieretysten.

”’Ei se koskaan helppoa ole, Fay, se eroaminen. Usko minua, minä tiedän. Moni asia kääntyy ihmistä vastaan. Kokonainen elämä voi kääntyä häntä vastaan, vaikka minä en suoraan sanottuna usko, että niin tapahtuisi usein. Suurin osa ihmisten raskaista päätöksistä on vailla mitään merkitystä. Hetken ukkostaa ja sitten se on ohi, kaikki on taas normaalia.”

Shields on arkisen, keskiluokkaisen ihmiskuvauksen suvereeni taitaja. Erityisesti ihmiskuvauksessaan hän on tarkka ja hykerryttävä. Kertomus on helposti etenevä lukuromaani, jonka matkassa pysyy mukavasti viihtyen useita satoja sivuja. Tarina on elokuvamainen paljolti juurikin sen herkullisten hahmojen, kuten vaikkapa Tomin radioshow’hun soittelevien, mitä kummallisimpien persoonallisuuksien ansiosta.

Shields tarjoilee hauskojen hahmojen ja huvittavien tapahtumien kautta arkista mutta yleismaailmallista rakkaushuttua, kuitenkin astetta terävämmällä tvistillä. Suuria liikahduksia se ei omassa ajattelussa saa aikaan, mutta miellyttävän ja viihdyttävän lukutuokion kyllä.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #2 (iloinen kirja).

Carol Shields: Rakkauden tasavalta
The Republic of Love
Suom. Hanna Tarkka
2011, Otava
433s.
Kansi: Fennopress

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s