Fredrik Backman: Mummo sanoo hei ja anteeksi

Mummo sanoo hei ja anteeksi -kirjan kansikuva.

Fredrik Backman on eräänlainen Ruotsin kevyempi versio Kari Hotakaisesta. Kansanomaisista aiheista, tavallisista ihmisistä lempeästi, osuvasti ja huumorin keinoin kertova Backman tarttuu romaanissaan Mummo sanoo hei ja anteeksi isoäidin ja lapsen väliseen suhteeseen lämmöllä, purevalla huumorilla ja vilpittömällä lempeydellä.

Elsa on seitsenvuotias tyttö, jota kiusataan koulussa ja jolla ei ole muita ystäviä kuin hänen isoäitinsä. Isoäiti on ainoa ihminen maailmassa, joka ymmärtää Elsaa ja puolustaa häntä viimeiseen asti. Elsan vanhemmat ovat eronneet ja perustaneet myös uudet perheet tahoillaan, mikä osaltaan lisää Elsan yksinäisyyden tunnetta. Isoäiti on itsekin hieman erikoinen, anarkisti, joka taistelee ”normaalin” normeja vastaan. Hän kertoo Elsalle tarinoita Melkein-Hereillä-Maasta, jossa kaikilla saduilla on jonkinlainen tarkoitus tai opetus.

Parhaimmatkaan isoäidit eivät elä ikuisesti. Kun Elsan isoäiti kuolee, hän jättää Elsalle tehtävän, jonka mukaan hänen täytyy viedä anteeksipyyntökirjeitä ihmisille, joita isoäiti on eläessään loukannut tavalla tai toisella. Mummo kun on paras isoäiti Elsalle, muttei välttämättä ole yhtä menestyksekäs ollut kaikissa muissa ihmissuhteissaan. Kun Elsa sitten kiertää viemässä kirjeitä, joita tuntuu löytyvän kokoajan lisää, hän tapaa monenlaisia ihmisiä ja kuulee monenlaisia elämäntarinoita. Samalla isoäiti tulee varmistelleeksi Elsan elämänpolkua myös sille ajalle, jolloin häntä ei enää ole.

Backmanin romaani on lämminhenkinen tarina erilaisuudesta, rohkeudesta, yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Se on seikkailunomainen, vahvasti lapsen ymmärrysmaailmasta käsin kirjoitettu tarina, jossa on pitelemätöntä riemua, joka innostaa kyseenalaistamaan normien rajaamaa todellisuutta ja erilaisia ihmismuotteja, joihin meitä kaikkia halutaan niin tiukasti pusertaa. Surumielisestä ja toisaalta naivistisesta pohjavireestä sekä karuistakin elämänkohtaloistaan huolimatta romaani onnistuu olemaan samaan aikaan hauska, lämmin ja viisaskin.

Osallistun kirjalla Helmet2020-lukuhaasteeseen #42 (kirjassa on isovanhempia).

Fredrik Backman: Mummo sanoo hei ja anteeksi
Min mormor hälsar och säger förlåt
Suom. Riie Heikkilä
2019, Otava
462s.
Kansi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s