Sirpa Kähkönen: Rautayöt

Rautayöt-kirjan kansa, jossa on vanha mustavalkoinen valokuva.

Sirpa Kähkösen Kuopio-sarjan toisessa osassa Kähkönen sukeltaa jälleen köyhän kuopiolaisperheen elämään 1940-luvulla. Nyt eletään välirauhan aikaa. Annan aviomies Lassi on palannut sodasta, mutta vahvojen vankeusajan traumojen uuvuttavasta miehestä ei juurikaan ole apua kotitöissä vaan kodin ja lasten hoitaminen jää Annalle. Ylipäätään Annan asemassa olevalla naisella ei juuri ollut vaihtoehtoja. Kun miehet ovat rintamalla taistelemassa isänmaan puolesta, kantavat naiset kortensa isänmaan kekoon hoitamalla lapset kotona.

Minä teitä näin tenttaan, koska tämä on nykyhetken tärkein asia, tämä äitien valistustyö. Siellä missä olemme saaneet äideille tietoa jakaa, on imeväisten ja pikkulasten kuolleisuus laskenut, ja se on isänmaalle mitä tärkein asia nyt, tänä aikana.”

Varsinkin kun Annan ja Lassin lapsi Otto sairastuu vakavasti, ei Anna meinaa jaksaa, joten auttamassa käy myös käly Hilda. Anna on tutustunut myös naapuriin muuttavaan tarjoilija Helviin, jonka kautta hänelle avautuu uusia näkökulmia työntekoon ja elämään.

Kähkönen keskittyy Kuopio-sarjan romaaneissaan erityisesti naisten rooliin sodan keskellä. Rautaöissä Anna joutuu ottamaan entistä enemmän vastuuta huushollin pyörittämisestä ja tarttumaan toimeen, kun apua aviomieheltä ei tule. Tämä myös osaltaan tuo Annan henkilöön kiinnostavaa itsenäisyyttä ja vahvuutta. Sivujuonena hänelle kehkeytyy myös suhde erääseen Hannes Kokkoseen, joka kuitenkin sekin tuottaa lopulta vain lisää pettymyksiä Annalle.

Ja hän katsoi lapsoaan ja katsoi käsiään, jotka lepäsivät hänen sylissään. Mitä se oli se kapina, joka muka hänen sisällään asui ja josta muut tuntuivat tietävän enemmän kuin hän? Ei mitään; hän halusi vain rauhassa ja sovussa elää. Eikä se ollut vielä hänen elämässään koskaan toteutunut, että ihan rauhassa vain, ja sellaista elämää kuin hän itse olisi tahtonut. Muut olivat hänen elämäänsä velloneet ja hämmentäneet, olivat panneet sen millon millekin mallille, ja hän oli juossut sen elämänsä perässä, hengästyneenä, silmät kirvellen, yittäen sitä edes jotenkin käsittää.”

Maailman tapahtumat ja sotapolitiikka kulkevat Kähkösen tarinoissa koko ajan rinnalla. Lassi on pariskunnasta poliittisempi, mutta ei Annakaan tyydy pelkästään sivustakatsojan rooliin. Kaikki vedetään politiikkaan tavalla tai toisella mukaan ja varsinkin Anna kantaa mukanaan poliittista historiaansa pitkään.

Sotaa Kähkönen lähestyy vahvasti kodin arjen ja niukkuuden kautta, joka tulee esille pienissä asioissa.

Anna kattoi pöytää ja Hilda meni kahveriin, kaivoi purkin pohjaa ja antoi lapsille kummallekin palan ruskeaa piparkakkua, viime joulullista. Hän oli säästänyt piparinpaloja lapsille koko sen ajan kun ne olivat evakossa järven takana, ja Jalmarille kokonaisia pipareita, niitä joita ei ollut saanut mahtumaan pakettiin.”

Kähkösen käsissä kuopiolainen sota-ajan arki herää niin ikään vahvasti eloon. Miljöökuvaus onkin hänen yksi vahvuuksistaan.

Sitten huudahti se Annan vakituiseen lukema lehti yhtenä päivänä, että: ’Naiset! Ilmat lämpenevät! Tulee juhannus! Hymyllänne jälleenrakennatte ympäristöänne valoisammaksi. Kun mielialanne riippuu asustanne, huolehtikaa siitä! Kestolainettakaa tukkanne. Voitte silloin antaa sen vapaasti aaltoilla Kallaveden laineissa. Kampaamo Norma.’”

Kähkösen sota-ajan kuvaus on kaikessa karuudessaan tietenkin uskottavaa. Silti jään pohtimaan, miten lohduttomalta Annan elämäntarina tuntuu. Toivo syttyy ja sammuu lähes yhtä nopeasti. Toivoa sopii, että seuraavissa osissa nähdään enemmän myös pelkän selviytymisen rinnalla mahdollisuuksia rakentaa uutta.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #14 (kirja on osa kirjasarjaa).

Sirpa Kähkönen: Rautayöt
2002, Otava
281s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s