Neil Jordan: Ilmetty

Irlantilainen Neil Jordan on tullut tunnetuksi erityisesti elokuvaohjaajana ja -käsikirjoittana. Romaanissaan Jordan liikkuu kotikonnuillaan Dublinissa ja kertoo kahden miehen toisiinsa kietoutuvat tarinat.

Kevin Thunder ja Gerald Spain ovat kuin toistensa kaksoisolentoja, samannäköisiä ja samanoloisia, mutta kuitenkin eri ihmisiä eri taustoineen. Kevin tulee työläistaustasta, Gerald puolestaan on syntynyt varakkaaseen perheeseen. Kun Kevin ja Gerald ystävystyvät, he alkavat myös hyödyntämään yhdennäköisyyttään. Kaksoisolentoleikki ei kuitenkaan ole pelkästään peliä ja hauskanpitoa, vaan sillä voi olla myös traagisia seurauksia.

”’Gerald’, tyttö kuiskasi, ja viisasta tai ei, minä pidättäydyin oikaisemasta häntä ja kertomasta, että nimeni oli Kevin. Jos hän halusi minun olevan Gerald, Gerald minä olin ainakin sen illan, joka päättyi aallonmurtajan takana oleville kivenlohkareille, missä setvin hänen rintaliivejään ja hän kuiskasi korvaani: ’Miksi muuten et ole tehnyt tuota aikaisemmin?’”

Jordanin tarinassa on herkullinen asetelma ja eräänlaista omintakeista viekkautta. Tarina kulkee elokuvamaisen sujuvasti rytmitettynä, päähenkilöt ovat persoonallisia ja heidän keskinäinen dynamiikkansa toimii. Dublinilaisen kaupunkilaiselämän kuvauksessa Jordan on niin ikään omimmillaan. Kokonaisuutena tarina jättää kuitenkin valjun maun jälkeensä, eikä onnistu vetämään täysillä mukaansa. Ehkä Gerry ja Kevin jäävät kuitenkin hivenen etäisiksi hahmoiksi.

On tiettyjä polkuja, joiden valitseminen muuttaa elämämme ikuisiksi ajoiksi, ja kun lentokone rullasi kiitoradalleen Dublinissa ja lentoemäntä paljasti kainalonsa osoittaessaan eri uloskäyntejä ja näytti meille, kuinka punaisesta nappulasta vedetään ja saadaan ilmaa pelastusliiviin, aloin miettiä, oliko tämä yksi niistä.”

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #29 (kirjan henkilön elämä muuttuu).

Neil Jordan: Ilmetty
Mistaken
Suom. Tarja Kontro
2011, Like
377s.
Kansi: Tommi Tukiainen / Jeanne Conte, Gallerystock

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s