Han Kang: Ihmisen teot

Han Kang levittää lukijan eteen todellisen historian lehden, josta ei liiemmälti ole romaaneja kirjoitettu, tai ainakaan käännetty suomeksi. Tositapahtumiin perustuva teos kertoo vuodesta 1980 Etelä-Koreassa, Gwangjun kaupungissa. Sotilasdiktatuuri on saanut ihmiset kadulle osoittamaan mieltään, mutta protesteja ei sallita ja mielenilmaukset tukahdetaan väkivalloin kaduilla.

Han Kang kertoo romaanissaan väkivaltaisesta ihmisoikeuksien polkemisesta ja sananvapauden tukahduttamisesta. Raa’at väkivallanteot kuvataan muutaman henkilön tarinan kautta, jotka ovat esimerkiksi mielenosoitukseen osallistuneita kansalaisia tai heidän omaisiaan. Ääneen pääsevät muun muassa nuori poika, joka auttaa tunnistamaan kuolleita mielenosoittajia, mielenosoituksen uhrin äiti sekä vanki, jota vielä vuosikymmen myöhemmin kidutetaan kansannousuun osallistumisesta. Kertojia yhdistää se, että he kaikki jollain tapaa kiertyvät osaksi nuoren pojan, Dong-hon tarinaa.

Kerronta vaihtelee näkökulmaa, persoonamuotoja ja hyppii ajassa välillä vuosikymmeniä eteenpäin. Vaikka historiankirjoitukset kertovat, että verilöylyyn päättyvien mielenosoitusten jälkeen maassa alkoi demokratisoitumisen prosessi, muistuttaa Han Kang väkivallan ja varsinkin valtion harjoittaman väkivallan kauaskantoisista seurauksista. Se tulee esille erityisesti omaisten surussa ja vangin tarinassa.

Sensorit olivat viivanneet yli pari riviä seuraavasta kappaleesta. Tätä taustaa vasten meidän on kysyttävä: Millainen ihmiskunta on? Mitä meidän on tehtävä, jotta se olisi jalo eikä julma? Eun-sook muisti täsmälleen, miten paksu viiva oli ollut. […] Hän ei uskonut ihmiskuntaan. Kenenkään ihmisen katse, aatteet ja kauniit puheet niistä eivät takaa mitään – hän tiesi sen.”

Kangin kerrontatapa on rauhallinen, vaikka sen sisältö on kaikkea muuta. Raakaa, brutaalia väkivaltaa kuvataan kaunistelematta, kuitenkin mässäilyä väistellen. Han Kang tunnetaan Suomessa erityisesti Vegetaristi-romaanistaan, ja samanlainen väkivallan vähäeleinen kuvaaminen on tunnistettavissa myös tässä teoksessa.

Ihmisen teot -romaanin sanoma on selkeä: ihminen on julma eläin. Ihminen vertaa raakalaisuutta usein mielellään eläimellisyyteen, mutta ihminen on monissa tilanteissa itse eläimistä pahin.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #36 (kirjassa liikutaan ajassa).

Han Kang: Ihmisen teot
Human acts
Suom. Sari Karhulahti
2014, Gummerus
230s.
Kansi: Tom Darracott

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s