Jonathan Franzen: Alkuvoimat

Jonathan Franzen edustaa amerikkalaisen kirjallisuuden nykyklassikkokirjailijoita, joka kaivautuu romaaneissaan amerikkalaisen perheinstituution syvimpään ytimeen ja dynamiikkaan usein hersyvän karikatyyrimäisillä henkilöhahmoillaan.

Monesti epookkimaisia järkäleitä tuottavan Franzenin Alkuvoimat on verrattain ohuempi romaani.

Sen päähenkilönä on radiopersoona Louis Holland. Louisin äiti perii maanjäristyksessä kuolleelta sukulaiseltaan miljoonaomaisuuden, joka on kuitenkin kiinni suuryrityksessä. Samaan aikaan maanjäristysten sarja koettelee Yhdysvaltojen mannerta aiheuttaen monenlaisia ongelmia. Maanjäristykset sysäävät liikkeelle alkuvoimia, jotka heittävät myös Louisin elämän uusille mutkille. Kaiken keskellä hän kohtaa kiinnostavan Renéen, seismologin, joka tutkii maanjäristysten sarjan syitä.

Franzen ammentaa tarinansa keskiluokkaisista perheistä ja niiden jäsenten välisistä jännitteistä, niin tälläkin kertaa. Keskiössä on taas perinteinen kahden yhdessä olevan, hyvin toimeentulevan vanhemman ja näiden aikuisten lasten, Louisin ja siskonsa Eileenin, perheyksikkö. Franzenin pääajatus tuntuisi olevan, että päällisin puolin tavallisten, keskiluokkaisten perheiden sisälle kätkeytyy monenmoisia ulottuvuuksia, mutta suhteellisen hailakoiksi nämä ulottuvuudet tällä kertaa jäävät. Renée kaikessa itsenäisyydessään ja uraorientoituneisuudessaan, sukupuolisten normien ja odotusten ristipaineessa, tuntuu hieman turhan yksinkertaistetulta hahmolta hänkin.

Tapansa mukaan Franzen sekoittaa perhesoppaansa isoja yhteiskunnallisia teemoja. Tällä kertaa sivutaan esimerkiksi luonnonmullistusten seurauksia ja ympäristökysymyksiä, aborttilainsäädäntöä ja uskontoa, suuryritysten taloudellisia vastuukysymyksiä sekä sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Isot teemat tuntuvat olevan pikemminkin juonellista täytettä kuin varsinaisia poliittisia tai yhteiskunnallisia kannanottoja.

Miehen on väistämättä kyllästänyt hänen oman sukupuolensa tekemä historia, eikä hän siten voi nolostua yhtä helposti kuin nainen: tuntea yhtä suurta häpeää. Edes syvällinen mies ei viime kädessä pysty käsittämään, että hän saa kiittää huolettomasta elämästään silkkaa onnea, X:n ja Y:n yhtymistä.”

Parhaimmillaan Franzen on edelleen raapiessaan näennäisessä keskiluokkaisessa vaarattomuuden ja lähes tylsistyneisyyden tilassa olevien (valkoisten) ihmisten ja perheiden elämän pintaa, tuoden päivänvaloon pinnan alla kyteviä jännitteitä ja naurettavuuksiakin.

Maanjäristykset ovat eri asia kuin raskaana olevan vaimon murha taikka oikeuden langettama tuomio rasismista. Ne ovat eri asia kuin Kennedyt. Monta viikkoa sen jälkeen, kun tv-yhtiöiden viimeiset kuvausryhmät olivat pakanneet kamppeensa ja lähteneet, Bostonissa saattoi yhä aistia suurkaupungin pettymyksen maaperäänsä kohtaan. Kukaan ei ollut tietenkään henkilökohtaisesti halunnut joutua putoavan hirren alle tai nähdä omaisuutensa muuttuvan tuhkaksi, mutta kun Luonto oli muutaman keväisen päivän leikitellyt kaupungin odotuksilla, ihmiset olivat ennen pitkää alkaneet salaa janota tv-kuvia peitetyistä ruumiista, huvipuistosta tuttuja holtittoman heittelehtimisen aistimuksia, kalifornialaista elämystä, isoja lukuja. Sata kuollutta olisi ollut jo jotain. Tuhat kuollutta: historiallinen tapahtuma.”

Tällä kertaa kokonaisuus kuitenkin tuntuu rönsyilevän vähän turhan moneen suuntaan ja Franzenin jumittuminen valkoisen keskiluokan kuvaukseen ja ahtaisiin sukupuolinormeihin hieman ärsyttää.

Amerikkalaisten lukuromaanien konkarisuomentaja Raimo Salminen tekee jälleen hyvää työtä. Franzenin kielen huvittavuus välittyy suomennoksesta oivallisesti.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #23 (kirja, jota luet ulkona).

Jonathan Franzen: Alkuvoimat
Strong motion
Suom. Raimo Salminen
2002, WSOY
484s.
Kansi: Mika Tuominen / Fennopress

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s