Eva Frantz: Kahdeksas neito

Suomalaisen Eva Frantzin dekkarit ovat niittäneet mainetta Suomen lisäksi myös muissa Pohjoismaissa. Ruotsiksi kirjoittavan Frantzin Kahdeksas neito -dekkari on niin ikään ehditty palkita kotimaisella Vuoden johtolanka -palkinnolla.

Frantzin dekkarisarjan päähenkilö on poliisi Anna Glad, joka ryhtyy selvittämään valokuvauksen opettaja Boel Westmanin erikoista hukkumiskuolemaa. Kokenut avantouimari löydetään avantoon hukkuneena. Pian Anna alkaa saada käsiinsä valokuvia nuorista alastomista tytöistä. Miten tytöt liittyvät opettajan kuolemaan? Miten tapahtumat kiertyvät kansanopistoon, jossa Westman on toiminut opettajana? Miten Lucia-juhla liittyy tapaukseen? Näitä kysymyksiä Anna lähtee selvittämään yhdessä nuoren kollegansa Märtan kanssa. Frantzin teos osuu likelle ajankohtaisia teemoja, kuten #metoo-keskustelua. Se ei kuitenkaan sorru mässäilemään nuoriin tyttöihin kohdistuvilla rikoksilla, niin kuin monet genren dekkarit helposti tekevät.

Kahdeksas neito on Frantzin Anna Glad -sarjan toinen osa. Frantz ei nimeä tapahtumapaikkoja, mutta oikeasta tai kuvitteellisesta suomenruotsalaisesta kylästä lienee kyse. Jo miljöönä ruotsinkieliset yhteisöt tarjoavat dekkareiden ystävälle virkistävää luettavaa. Frantz liikkuu ikään kuin kiinnostavasti molempien mantereiden, Suomen ja Ruotsin, dekkarikerronnan välimaastossa.

Tarinassa on synkkiä aiheita ja väkivaltaa tietenkin, mutta mitenkään liiallisuuksiin näiden osalta ei mennä. Mukana on myös jonkun verran mutkatonta kepeyttä, jota tarjoilevat erityisesti Annan omat ihmissuhdekuviot ja myös vanhemman kollegan, Rolfin, edesottamukset. Juoni kulkee sujuvasti ja dekkarien lukijalle riittävän jännitteisesti.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #31 (jännityskirja tai dekkari).

Eva Frantz: Kahdeksas neito
Den åttonde tärnan
Suom. ulla Lempinen
2018, S&S
343s.
Kansi: Emma Strömberg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s