Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä

Englantilaisen Ruth Waren viihdyttävässä jännityskertomuksessa ollaan tällä kertaa varsinkin kauhutarinoille tutussa ympäristössä. Nuorten naisten kaveriporukalla mökissä metsän keskellä.

Päähenkilö Nora on kirjailijanalku, joka elää tavanomaista sinkkuelämää Lontoossa, kun hän yllättäen saa kutsun vanhan koulukaverinsa Claren polttareihin. Juhlat järjestää morsiamen neuroottiselta vaikuttava kaaso Flo. Nora ihmettelee kutsua aluksi, sillä ei ole ollut morsiamen kanssa juurikaan tekemisissä pitkään aikaan, eikä myöskään ole saanut kutsua varsinaisiin häihin. Pohdinnan jälkeen hän kuitenkin päätyy lähtemään mukaan. Mukaan lähtee myös Noran ystävä Nina sekä pari muuta morsiamen ystävää. Mökki on ominainen kummalliselle tapahtumaketjulle, eristyksissä metsän siimeksessä. Koska kyseessä on jännityskertomus, mökillä tietenkin tapahtuu kuolemantapaus, jonka selvittely on romaanin tarinan pihvi.

Tarina kietoutuu polttariviikonlopun ympärille, mutta välillä ollaan myös sairaalassa, josta Nora herää muistamatta tapahtumista mitään. Mitä mökillä tapahtui? Kuka on syyllinen murhaan? Voiko syyllinen olla Nora itse?

Kertojan oman roolin epäselvyys tapahtumissa tuo kertojanääneen kiinnostavaa jännitettä. Kertojanäkökulmasta johtuen myös varsinaiset tapahtuvat aukeavat kuin sipulinkuori kerrallaan, mikä pitää mielenkiinnon yllä. Ware yhdistelee jännäreissään usein kevyitä ihmissuhdekoukeroita – ja usein nimenomaan ystävyyssuhteita koskevia – ja tietenkin jännittäviä murhamysteereitä. Tällä kertaakin pyöritään paljon menneisyyden salaisuuksissa ja ystävyyssuhteissa. Syvällisempää psykologista draamaa on turha etsiä, mutta keveydestään huolimatta vetäväksi jännitystarinaksi Ware osaa tämänkin kokonaisuuden kutoa.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #12 (kirjassa ollaan metsässä).

Ruth Ware: Synkän metsän siimeksessä
In a dark, dark wood
Suom. Oona Nyström
2015, Otava
361s.
Kansi: Plainpicture / Arcangel Images

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s