Nadeem Aslam: Kultainen legenda

Pakistaniin sijoittuva romaani kuvaa rakkautta ja elämää syvästi uskonnollisten jakolinjojen yhteiskunnassa. Hyvin toimeentuleva arkkitehtipariskunta Nargis ja Massud ovat melko maallistuneita muslimeja, jotka itse toivoisivat näkevänsä enemmän sopuisuutta eri uskontojen välillä. Avarakatseisen pariskunnan palvelusväestä löytyvät myös Lily ja Grace, kristitty riksakuski puolisoineen. Heillä on tytär Helen, jonka koulutuksen Nargis ja Massud ovat kustantaneet. Kun Helenin äiti Grace saa surmansa, Nargis ja Massud kannustavat tätä lähtemään ulkomaille opiskelemaan. Helen ei kuitenkaan halua jättää isäänsä.

Kun myös Massud saa surmansa alkaa monipolvinen tapahtumaketju, jonka myötä Nargis päätyy pakomatkalle Helenin ja Kashmirista kotoisin olevan oman elämänsä karkurin, Imranin kanssa. Kolmikko päätyy pakenemaan Massudin aikanaan perimälle saarelle, jonne Massud ja Nargis ovat suunnitelleet moskeijan, joka kutsuisi yhteen eri islaminuskon haaroja edustavat. Onpa saarelle ollut suunnitteilla jumalanpalvontatiloja myös muiden uskontojen edustajille.

Saarelle tullessaan kolmikolla on mukanaan kirja (eräänlainen ”Kultainen legenda”, jonka esikuva juontaa juurensa vuosisatojen takaisesta, pyhimyskertomuksia sisältävästä kirjasta), joka on reissussa ryvettynyt. He kaikki päätyvät ompelemaan kirjaa takaisin kokoon, samalla muistellen mennyttä elämäänsä. Kirja kokoaa yhteen eri uskontoja ja kulttuureja yhdistäviä asioita. Yhteen ompelemisessa riittää siis symboliikkaa kerrakseen!

Aslamin romaanissa on monenlaista seikkailullistakin elementtiä sen päähenkilöiden moninaisten vaiheiden myötä. Tarina sisältää paljon väkivaltaa ja raakoja murhia, joilta päähenkilötkään eivät säästy. Samanaikaisesti kerronta on kaunista ja karua.

”’Joka kerta, kun aito muslimi tekee iskun kostoksi häntä ja muita muslimeja vastaan tehdyistä vääryyksistä, puoli maailmaa levittelee käsiään ja kysyy: ’Miksi he toimivat näin?’ Hyökkääjät jättävät käsin kirjoitettuja viestejä, he lukevat lausuntoja videokameroiden edessä ja selostavat syynsä tarkkaan. Ja siitä huolimatta maailma hokee: ’Emme tiedä, miksi he toimivat niin, emme ymmärrä, miksi.’ ’Tiedätkö mitä ne ihmiset oikeasti kysyvät?’ ’En.’ ’He kysyvät, mikseivät he vain jätä huomiotta niitä vääryyksiä, joita heidän rakkailleen tehdään?’’”

Temaattisesti romaanin keskiössä erottuu uskontojen välisten ristiriitojen ja kulttuuristen yhteentörmäysten vaikutukset. Siinä missä Nargis ja Massud ovat pasifismista ja kulttuurienvälisestä vuoropuhelusta unelmoiva pariskunta, väkivaltainen todellisuus koskettaa heidänkin elämäänsä läheltä. Pariskunta tuntuu kuitenkin romaanissa edustavan jonkinlaista unelmaa sovusta ja rauhasta. Kovinkaan paljon toivoa tällaisesta tulevaisuudesta ei kuitenkaan romaanista välity.

”’Mitä jos onkin olemassa helvetti muttei taivasta?’ ’Siis että meitä rangaistaisiin synneistämme muttei palkittaisi hyvistä teoistamme?’ ’Niin.’ ’Millainen Jumala niin tekisi?’ ’Sellainen joka loi tämän maailman.’”

Uskonnon ja uskonnollisen fundamentalismin lisäksi romaani käsittelee tietenkin ikiaikaista rakkautta. Se puskee läpi monien päähenkilöiden tarinoista.

Kielellisesti ja tarinallisesti Aslam tarjoaa maailman, jonka mukaan on miellyttävää solahtaa, mutta kokonaisuutena juonilinjoja ja tapahtumia on ehkä hivenen liikaa. Henkilöhahmoja tuntuu putkahtelevan mukaan välillä hieman löyhin motiivein, mikä rikkoo tarinan eheyttä. Mielenkiintoisia kysymyksiä Aslam jälleen kuitenkin romaanillaan kysyy.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #6 (kirja kertoo rakkaudesta).

Nadeem Aslam: Kultainen legenda
The Golden Legend
Suom. Kirsi Luoma
2017, Like
375s.
Kansi: Tuomo Parikka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s