Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana

On vaikea keksiä ammattia, joka olisi mielikuviltaan romanttisempi kuin pienen kirjakaupan pyörittäminen. Skotlantilaisen pikkukylän, Wigtownin, kirjakaupanpitäjä Shaun Bythellin pyörittämä käytettyjen kirjojen kauppa, The Book Shop, vaikuttaakin juuri tällaiselta: stereotyyppisen idylliseltä, sympaattiselta ja viihtyisältä lukukeitaalta. Kirjakauppa on pieni, mutta valtoimenaan kirjoja, joita voi lueskella takkatulen äärellä.

Idyllisyydestään huolimatta kirjakauppiaan arki on nykyisenkaltaisessa markkinataloudessa loppujen lopuksi melko kaukana romantiikasta. Tämä käy ilmi Bythellin omaelämäkerrallisesta tarinasta. Bythell pitää kirjaa siitä, kuinka monta teosta kaupalta tilataan, kuinka monta asiakasta päivittäin käy ja minkälaisia sattumuksia kaupassa tapahtuu tai tarinoita Bythell kuulee. Näistä kirjauksista, anekdooteista ja ajatelmista koostuu tämä teos.

Yhdentoista aikaan asiakas toi tiskille pinon rautatiekirjoja miehelleen. Maksaessaan hän sanoi: ’Älä ikinä nai rautatieläistä’, ikään kuin olisin vakavastikin harkinnut moista.”

Pian käy selväksi, että kirjakauppiaan elämä on aikamoista kädestä-suuhun-elämää. Suurten verkkokauppojen aikakaudella pienen kivijalkaliikkeen pyörittäminen ei ole erityisen tuotteliasta. Bythell tulee paitsi kerrattua oman yrityksensä vaiheita myös reflektoineeksi samalla kirja-alan ahdinkoa laajemminkin. Bythell ei kuitenkaan keskity katkeraan surkutteluun tai tilanteen säälittelyyn vaan pikemminkin valottaa aihetta humoristisen suorapuheisesti.

Bythellin teos ei ole ihan romaani, muttei varsinainen tietokirjakaan. Ehkä se on jotain tältä väliltä, elämäkerrallisia elementtejä hyödyntäen. Elämäkerraksikin se tosin on vahvasti yhden teeman: kirjakauppiaana olemisen ympärille kiertyvä kertomus. Kategorioista viis, Bythellin teos on valloittava ja yllättävän viihdyttävä varsinkin kirjojen ystäville. Se tarjoaa mahdollisuuden sukeltaa monien kirjojen ystävien unelmakohteeseen: elämään kirjojen keskellä.

Valloittavan siitä tekee tietenkin myös Bythellin hauska kertojanääni ja sympaattinen kerronta. Bythell kertoo humorisestisen suoraan asiakkaistaan – kuitenkin lempeään, ei pilkkaavaan sävyyn. Asiakkaista saakin irti monenlaisia anekdootteja.

Iltapäivällä asiakas kuljeksi tunnin ympäri kauppaa. Lopulta hän tuli tiskille ja sanoi:’En osta koskaan käytettyjä kirjoja. Ei voi tietää, kuka on pidellyt niitä tai missä ne ovat olleet.’ Paitsi että on ärsyttävää sanoa tuollaista käytettyjen kirjojen kauppiaalle, niin kuka tietää, kenen kädet ovat pidelleet kirjoja, jotka myydään uusina? Epäilemättä kenen tahansa ministeristä murhaajaan.”

Myös kirjakaupan muut työntekijät ovat omaperäisiä hahmoja, joista saa veistettyä hauskoja tarinoita. Erityisesti mieleen jää Nicky, omalaatuinen jehovan todistaja, jolla on myös hyvin omanlaisensa kirjojen luokittelusysteemi, joka pikemminkin hankaloittaa kuin helpottaa kirjojen löytämistä.

Kirja-alan vaiheita Bythell on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta ehtinyt seurata riittävän pitkään, että on nähnyt alan muutoksen erityisesti verkkokaupan lisäännyttyä. Varsinkin ristiriitaista suhdettaan Amazoniin Bythell avaa osuvasti: verkkokauppa on avannut hänenkin kirjakaupalleen mahdollisuuksia, vaikka se eräänlaiseksi elinehdoksi on paisunutkin. Samaan aikaan juuri Amazonin kaltaiset jätit syövät pienten kirjakauppojen asiakkaita. Kirjojen tilausten hallinta ja postitusten haasteet ovat omanlaistaan käsityötä, jota Bythell kiinnostavasti kuvaa kirjassaan.

Elämäni kirjakauppiaana on ehdottomasti kirjojen ystäviin vetoava teos. Itse päädyin kirjan luettuani jopa tutkailemaan Bythellin kirjakaupan sosiaalisen median tilejä, sillä kirjassa Bythell kertoo kirjoittavansa anekdootteja asiakkaistaan Facebookiin. Muille kuin kirjojen tosifaneille teos saattaa olla hieman pitkästyttävä. Kerronta etenee kuukausittain noin vuoden ajan. Jokainen luku alkaa kuukauden tulos- ja kävijäluvuilla ja on kehystetty lainauksilla George Orwellilta.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #26 (elämäkerta henkilöstä, joka on elossa).

Shaun Bythell: Elämäni kirjakauppiaana
The Diary of a Bookseller
Suom. Jaana Kapari-Jatta
2019, Kirjapaja
340s.
Kansi: Jon McNaught

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s