Jenny Offill: Ilmastoja

Ilmastonmuutos ja paheneva ekokatastrofi ovat näkyneet viime vuosina kasvavassa määrin myös proosakirjallisuudessa niin meillä kuin muuallakin. Ilmastoja-romaanin päähenkilö on New Yorkissa Ben-miehensä ja Eli-poikansa kanssa asuvan Lizzie, joka työskentelee yliopiston kirjastossa. Lizzien ystävä Sylvia työstää ilmastonmuutosaiheista podcastia, joka nostattaa kuulijoissa huoli- ja palautemyrskyn. Lizzie päätyy vastaamaan huolestuneita sähköposteja lähetteleville kuulijoille.

Samaan aikaan omassa perhe-elämässäkin riittää huolta, erityisesti huumekoukussa olevan veljen puolesta. Lizzien pitäisi samaan aikaan yrittää pelastaa sekä veljensä että koko maailma, jota uhkaa luonnonkatastrofi. Muun muassa tästä henkilökohtaisempien ja suurten ja hahmottomien uhkien aiheuttamasta ahdistuksesta tämä pieni kirja kertoo.

Offillin kerronta on anekdootinomaista, huumorinkin sävyttämää, vaikka aiheet ovat isoja ja vakavia. Ihmisten käytös näyttäytyy tarinassa monella tapaa absurdina. Ilmastokriisin edessä ihmiset tuntuvat sinkoilevan moniin suuntiin. Ääriesimerkkejä suhtautumisestakin on ujutettu mukaan, kuten Kanadasta kotoisin oleva survivalisti Will, johon Lizzie tutustuu. Myös kulutusvalintoja, shokeeraavia tiedeuutisia ja erilaisia yksilön kestäviä valintoja pohditaan.

Samaan aikaan eletään Trumpinaikaisessa poliittisessa ilmastossa, joka värittää tunnelmaa ja tapahtumiakin.

Kassakoneen viereen on ilmestynyt pieni Yhdysvaltain lippu Ganeshia esittävän postikortin viereen. Mohan ei silti ole huolissaan. Vaikka se mies voittaisi, ei kaudesta tule pitkä, hän sanoo. Nykyisin miehellä on rahaa, lentokoneita, kauniita tavaroita. Hän on vapaa kuin taivaan lintu. Miksi sellainen lentäisi vapaaehtoisesti häkkiin?”

Vahvasti tendenssimäinen ja ajankuvallinen teos ei loppujen lopuksi tule niinkään kertoneeksi ilmastonmuutoksesta kuin ihmisistä maailmassa, jossa ilmastonmuutoksen tiedostaminen on räjähdysmäisesti kasvanut, mutta ihmiset eivät oikein osaa vielä elää tietonsa kanssa, tai ainakaan muuttaa toimintaansa hallitusti kestävämpään suuntaan.

Alan ymmärtää, miksi niin monet haluavat Marsiin. Tämän päivän vieraileva asiantuntija kertoo, että monet tutkijat ovat jo lähes paniikissa viime aikoina paljastuneiden tietojen takia. Aiemmat mallit ovat olleet aivan liian varovaisia. Kaikki tapahtuu nopeammin kuin luultiin. Paljon paljon nopeammin. Hän lopettaa esityksensä pieneen muualta lainattuun sutkaukseen.”

Offillin teoksessa kerronta ihmisistä kummallisuuksineen ja erilaisten yhteisöjen, kuten vaikkapa perheen, dynamiikasta on ansiokasta. Ihmisten oikullisuuden Offill tavoittaa osuvasti, vaikka kovin syvälle hahmojen pään sisälle ei parisataasivuinen kirja viekään. Vahvasti ajassa se kuitenkin on kiinni.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #33(Kirjassa opetetaan jokin taito).

Jenny Offill: Ilmastoja
Weather
Suom. Marja Luoma
2020, Gummerus
205s.
Kansi: gray318 / Getty Images

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s