Johanna Sinisalo: Vieraat

Johanna Sinisalon moderni kauhutarina luo katseen kaupunkilaisperheeseen, jossa päällisin puolin asiat näyttäisivät olevan mallillaan. Suositun kokkikilpailunkin aikoinaan voittanut kahvilanpitäjä Essi ja yrittäjänä niin ikään toimiva Siiri elävät kahden lapsensa, kuusivuotiaan Sissin ja kaksivuotiaan Luukauksen, kanssa tavallista ruuhkavuosien sävyttämää elämää. Koko perheen ja lähipiirin elämä järkkyy, kun päiväkodista eräänä päivänä soitetaan: Sissi on viiltänyt itseään saksilla. Käy ilmi, että viiltely ei suinkaan ole ensimmäinen laatuaan, vaan kyse on jo pidempään jatkuneesta, tähän asti piilossa pysyneestä ongelmasta.

Seuraa valtavasti kysymyksiä ja ahdistuksia: Miksi näennäisesti hyvinvoiva lapsi vahingoittaa itseään tahalteen? Mikä on vanhempien rooli kuviossa? Ketä tai mitä tästä kaikesta voi syyttää Essin ja Siirin perheyksikköön kuuluu myös lasten biologinen isähahmo Ville puolisoineen. Vaikka suunniteltu perhekuvio on lähtökohtaisesti selkeä, yhteinen kriisi horjuttaa myös näitä rakenteita.

Tarinalla on kolme kertojaa: Essi, Siiri ja Sissi. Kun Essi ja Siiri keskittyvät omissa puheenvuoroissaan tuskailemaan uriensa kanssa ja kriisin puhjettua etsimään syyllisiä ja ratkaisuja kiperään tilanteeseen, Sissille kaikki on selkeämpää, joskin lapsenomaisella logiikalla jäsenneltyä. Sissi antaa ymmärtää, että tekojen taustalla on salaperäinen uhka, ”tuttuvieras”, josta ei kuitenkaan voi kertoa muille.

Kertojista silti Sissin puheenvuorot tuntuvat vähiten uskottavilta. Lapsi puhuu toisaalta ikätasoisen lapsenomaisesti, toisaalta käsittein, jotka eivät tunnu lapsen suuhun luontevilta, kuten esimerkiksi empatiasta tai hermopäistä.

Sinisalon teoksessa kauhu syntyy arkisesta epävarmuudesta ja kriisistä, joka heilauttaa koko perheyksikön dynamiikkaa. Varsinkin Sissin puheenvuoroissa villi mielikuvitus ja jännite paistaa läpi niin, että silloinkin kun kauheuksia ei (vielä) tapahdu, lukija osaa jännittyneenä odottaa jotain tapahtuvaksi. Jännite ja ristiriita syntyvät arkisen ja tuntemattoman, vieraan, epävarman välisestä vuorottelusta. Hiljalleen etenevä jännitteen rakentaminen huipentuu melkoiseen räjähdykseen lopussa.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #18 (kirja kertoo sateenkaariperheestä).

Johanna Sinisalo: Vieraat
2020, Karisto
448s.
Kansi: Jussi Karjalainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s