Karl Ove Knausgård: Kevät

Knausgårdin vuodenaikasarjan kolmas osa, Kevät, sukeltaa edeltäjiään syvemmälle. Kun kaksi edellistä, Syksy, ja Talvi, ovat keskittyneet lyhyisiin tuokiokuviin, joissa Knausgård on keskittynyt lähinnä dokumentoimaan ympärillä olevaa luontoa ja sen muutoksia, sekä erinäisin anekdootein syventämään pohdintoja havaintojen ympärille. Kuten edeltäjänsäkin, myös Kevät on sanojensa mukaan kirjoitettu Knausgårdin ensin syntymättömälle, kirjojen edetessä jo syntyneelle tyttärelle. Nyt lapsi on muutaman kuukauden ikäinen.

Aikaisemmissa osissa Knausgård tiivisti tarinansa noin sivunpituisiksi tarinoiksi, jotka oli otsikoitu teemansa mukaisesti. Tällä kertaa hän kirjoittaa pidempiä pätkiä ja suoremmin tyttärensä ympärillä olevaa elämää havainnoiden. Tarinassa käydään läpi myös Knausgårdin puolison masennusta ja esimerkiksi vierailuja sairaalassa tämän luona.

Lapset eivät aavistaneet mitään. Ajattelin joskus, että minun tehtäväni on hoidella varjot, jotta he voisivat kasvaa valossa. Että olen varjojennielijä. Jotain he kenties aavistivat. Joitakin varjoja en pystynyt ahmaisemaan. Ja ehkä minä olin yksi heidän varjoistaan.”

Knausgård on jo Taisteluni-sarjassaan valjastanut oman elämänsä ja ehkä poikkeuksellisen suorasti myös läheistensä elämän omaksi kirjalliseksi materiaalikseen. Tästä voi ollaa montaa mieltä, ja vaikka Knausgård paikka paikoin sortuu syyllistämisen ja pateettisuudenkin puolelle, välittyy kokonaisuudesta kuitenkin myös vilpittömältä tuntuvaa rehellisyyttä.

Aiempien osien tapaan Knausgård havainnoi kerronnassaan paljon myös luontoa ja vuodenaikojen vaihteluja. Vaikka suoria luontokuvauksia on kolmannessa osassa aiempaa vähemmän, heijastuu siinä ehkä kaikista sarjan osista vahvimmin vuodenaika myös tekstiin ja varsinaisiin kirjan sisältöihin.

Toistaiseksi kaikkea leimasi kitsaus, maisemasta puuttui vielä kesän täyteys, puiden vihreys oli vasta pieni häivähdys, koska sitä huhtikuu on: nuppuja, versoja, epävarmuutta, epäröintiä.”

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #47 (kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta).

Karl Ove Knausgård: Kevät
Omvåren
Suom. Jonna Joskitt-Pöyry
2016, Like
201s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s