Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä

Sally Rooneyn hehkutettu, tv-sarjaksikin versioitu tarina on kertomus eräästä irlantilaisesta kahden nuoren välisestä parisuhteesta, joka kasvaa samalla parisuhteen läpileikkauksen lisäksi yleismaailmallisemmaksi luokkakuvaukseksi.

Marianne on outona pidetty, vähän syrjitty ja nörttimäinen mutta varakkaammasta perheestä ponnistava lukiolaistyttö. Hän ystävystyy ja alkaa seurustella suositun jalkapalloilijan, Connellin kanssa, joka puolestaan on Mariannen perheessä siivoomassa käyvän yksinhuoltajaäidin kasvatti. Seuraa kahden nuoren kiihkeä suhde, mutta Connell kuitenkin häpeää suhdetta ja salaa sen kavereiltaan.

Marianne hymyilee leveästi. Koulussa hän halveksii avoimesti kaikkia. Hänellä ei ole ystäviä, ja ruokatunnit hän istuu yksin lukemassa romaaneja. Moni inhoaa häntä ihan oikeasti. ”

Vuosia myöhemmin, yliopistomaailmassa pariskunnan osat kääntyvät. Connell jää syrjään, kun Mariannesta onkin tullut suosittu samanlaisista taustoista ponnistavien kavereiden joukossa. Connell puolestaan tuntee itsensä ulkopuoliseksi eikä meinaa sopeutua yliopistoporukoihin.

Huolimatta erilaisista elämäntilanteistaan Marianne ja Connell ajautuvat aina uudestaan ja uudestaan yhteen, osin vahvan keskinäisen seksuaalisen vetovoiman vetäminä. Kirja seuraa Mariannen ja Connellin on-off-suhdetta useamman vuoden ajan, hypäten välillä eteenpäin viikkoja, kuukausia tai päiviä, läpi lukio- ja yliopistovuosien.

Sitä mitä heillä nyt on, he eivät koskaan saa takaisin. Mutta yksinäisyyden tuska ei ole mitään verrattuna siihen tuskaan mitä hän ennen tunsi, arvottomuuden tunteeseen. Connell antoi hänelle hyvyyden kuin lahjana, ja nyt se kuuluu hänelle. Connellin elämä taas avautuu kaikkiin suuntiin yhtä aikaa. He ovat tehneet toisilleen paljon hyvää. Ihan oikeasti, hän ajattelee, todella. Ihmiset todellakin voivat muuttaa toisiaan.”

Sinänsä tavanomaisen nuorten välisen rakkaustarinan tekee omalaatuiseksi luokkaerojen sekä sosiaalisten suhteiden ja asemien vaikutukset suhteen kehitykseen ja olosuhteisiin. Muiden ihmisten mielipiteet, oma varallisuus tai sen puute ja sosiaalisen aseman tavoittelu heittävät oman varjonsa muutoin melko perinteisiä ratoja kulkevaan nuoreen rakkaustarinaan.

Rooneyn tarina tuo mieleen brittiläisen David Nichollsin parisuhdekuvaukset, joskin hersyvää, hulvatonta huumoria siitä löytyy vähemmän. Vaikka Rooney perkaakin pelkistetyllä tyylillään sinänsä kiitettävästi epävarmaa nuoruutta ja nuoren rakkaustarinan anatomiaa, on silti hieman vaikeaa ymmärtää kirjan saamaa valtaisaa suosiota ja hypetystä. Luokkaristiriitojen vaikutukset Mariannen ja Connellin suhteen kehittymiselle lisäävät tarinan kiinnostavuutta, mutta siltikin siitä jää mielestäni uupumaan jotain. Olkoon se ”jotain” sitten syvyyttä tai yllättäviä ulottuvuuksia kerronnassa. Tällaisenaan romaani oli minulle vain hieman normaalia kiinnostavampi kuvaus nuoruudenrakkaudesta ja parisuhteen kiemuroista.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #5 (kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan).

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
Normal People
Suom. Kaijamari Sivill
2020 (2018), Otava
257s.
Kansi: Henn Kim / gray318

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s