Michael Chabon: Telegraph Avenue

Telegraph Avenue on kertomus kahdesta ystävyksestä, Archy Stallingsista ja Nat Joffesta, jotka pyörittävät yhdessä viinylilevyihin erikoistunutta divaria Oaklandissa Yhdysvalloissa. Kaveruksilla on ongelma, sillä samelle kadulle – Telegraph Avenuelle – heidän levykauppansa kanssa on tulossa iso kauppakeskus, joka uhkaa viedä heidän asiakkaansa. Kaverusten vaimot Gwen ja Aviva puolestaan pyörittävät kotisynnytyksiin erikoistunutta yritystä, joka niin ikään on vaikeuksissa, sillä nykymaailman synnytysturvallisuuskriteerit ja hygieniavaatimukset eivät oikein täyty heidän yritystoiminnassaan. Erään epäonnistuneen kotisynnytyskokemuksen myötä myös naisten bisnes kaipaa pelastamista.

Ammatillisten haasteiden lisäksi myös ihmissuhderintamalla riittää setvittävää. Natin poika Julius ja Archyn pojaksi paljastuva Titus aiheuttavat vanhemmilleen harmaita hiuksia omilla edesottamuksillaan. Myös Archyn isä Luther tulee mukaan kuvioihin. On selvää, että isä-poika-suhteissa on niin ikään työstettävää itse kullakin.

Kadonneitten lelujen saaren takaa tuli jarrutonta pyörää polkeva Titus Joyner rinta paljaana ja kiiltävänä kuin moottoriöljy. T-paita roikkui hänen kaulassaan kuin arabien huppuviitta. Archyn sydän kippasi ja putosi hyllyltään.”

Hulvattomia, runsautta pursuavia henkilöhahmoja ja hullunkuriksi venyviä juonenkäänteitä on tämä tarina pullollaan. Sen lisäksi se avaa ikkunan monenlaisiin nyky-Amerikkaakin kuvaaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Romaanissa sivutaan ainakin talouden murroksia, kuten sitä, kuinka suuret, monikansalliset kauppaketjut jyräävät altaan pienet, itsenäiset yrittäjät. Myös rotukysymykset nousevat esille, joskaan eivät kovin kantaaottavasti tai alleviivaten, vaikka ystävykset edustavatkin myös sen osalta eri taustoja. Yleiset kulttuuriset muutokset ja tendenssit ovat niin ikään vahvasti läsnä tarinassa ja hauskoja yhteentörmäyksiä myös perinteisten tapojen ja uusien suuntausten välillä nähdään.

Chabon kirjoittaa hengästyttävällä rytmillä, välillä virkkeiden pituutta äärimmilleen venyttäen. Tarinassa tuntuu tapahtuvan kokoajan, mikä tekee yli 600-sivuisesta teoksesta paikoin myös hengästyttävän luettavan. Tarinankerronta on kuitenkin Chabonilla varmoin ottein hallussa, niin kiinnostavasti juoni pitää mukanaan, vaikka kyseessä onkin enemmän ilmiöiden, tendenssien ja ajan kuvaus kuin varsinainen juoniromaani. Chabonin tyyli on humoristinen. Varsinkin kotisynnytysten kuvaukset ovat niiden vakavuudesta huolimatta huvittavia. Telegraph Avenue edustaa omaa lajityyppiään, nykyamerikkalaisen elämän kuvausta huvittavien, mutta lempeydellä kuvattujen päähenkilöidensä kautta kerrottuna oikein mainiosti.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #22 (kirjassa ajetaan polkupyörällä).

Michael Chabon: Telegraph Avenue
Suom. Aleksi Milonoff
2014 (2012), Tammi
618s.
Kansi: Timo Mänttäri

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s