Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä

Vajaa kuusikymppinen Ove on äkäinen perusruotsalainen mies, joka on tottunut toimimaan naapurustonsa korttelipoliisina, järjestyksenvalvojana ja yleisenä sääntöjen noudattamisen naapurikyttääjänä. Kun naapurustoon muuttaa uusi perhe, joka ei sovikaan ihan periruotsalaiseen muottiin – niin Oven kirjoissa hyvässä kuin pahassa – on Ove hämmentynyt. Varsinkin kun raskaana oleva maahanmuuttajanainen naapurista tuo Ovelle yllättäen sahramiriisiä ja kanaa, ei Ove oikein tiedä miten päin olisi. Niin paljon olisi huomautettavaa uusien ihmisten tavoista ja naapuruudesta, mutta ystävällinen ja huomaavainen ele on jotain, mihin Ove ei itse ole törmännyt aikoihin.

Ove tuo vähän mieleen suomalaisen Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjasarjan päähenkilön. Ove paheksuu ja kyräilee pääosin itsekseen. Kaiken negatiivisen asenteen taustalta löytyy ei-niin-yllättävästi tietenkin suruja. Oven vaimo Sonja on kuollut, eikä Ove enää käy töissä. Rivitalonsa asukasyhdistyksen puheenjohtajan paikaltakin Ove on syrjäytetty – mielestään tietenkin kovin epäoikeudenmukaisesti.

Traagisuudesta huolimatta Backmanin esikoisteos on kirjoitettu humoristisella tyylillä. Vaikka tapahtumat ovat välillä kamaliakin ja kirjassa leijailee kokoajan tietty surumielisyyden vivahde, syntyy Oven vimmaisen järjestyshakuisuuden seurauksista ja sosiaalisista yhteentörmäyksistä silti paljon myös huvittavia kohtauksia.

Vaimon kuolemasta on nyt puoli vuotta. Ja edelleen Ove kiertää koko asunnon kaksi kertaa päivässä ja kokeilee kaikkia pattereita tarkastaakseen ettei vaimo ole salaa kiertänyt niitä lämpimämmälle.”

Ovessa on kaiken järjestyshakuisuuden ja muutosvastarinnan lomassa jotain tunnistettavaa ja hellyttävää. Karikatyyrimäinen hahmo tarinoineen on jalostettu Ruotsissa myös elokuvaksi. Sympaattisinta tarinassa on tietenkin se, kun Oven jäyhään hahmoon tulee eloa uusien kohtaamisten myötä. Kun siilin piikikästä kuorta saa napautettua piikkejä pehmentävillä inhimillisyyden iskuilla. Ei ehkä maailman yllätyksellisin tarina, mutta Backmanin sujuvalla kielellä ihan sympaattinen kokonaisuus.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #32 (kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa).

Fredrik Backman: Mies, joka rakasti järjestystä
En man som heter Ove
Suom. Riie Heikkilä
2012, Atena
383s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s