Lars Kepler: Lazarus

Kirjoittajanimi Lars Keplerin taustalla on todellisuudessa kaksi kirjailijaa, ruotsalainen kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alaxandra Coelho Ahndoril. Pariskunnan dekkarisarjan nimikkosankari on suomalaistaustainen, entinen armeijan erikoisjoukkojen mies, sittemmin keskusrikospoliisin komisarioksi edennyt Joona Linna. Linna on monella tapaa stereotyyppinen hahmo, karski mutta perhettään yli kaiken rakastava. Uskotuilleen lempeä, rikollisille raju. Kun tapahtumat uhkaavat hänen omaa perhettään, ei Linnaa voi pysäyttää – tietenkään.

Lazarus-kertomus jatkaa osittain aiempien kirjojen tarinaa, mutta niitä aiemmin lukemattomana se ei juurikaan haitannut, sillä aiemmin tapahtunutta myös kerrataan.

Tarina käynnistyy, kun Oslossa paha haju johdattaa etsivät asuntoon, josta löytyy kuollut, mädäntynyt mies. Ei siinä kuitenkaan kaikki, sillä asuntoa tutkittaessa löytyy jotain vielä hirveämpää: asunnossa oleva pakastin on täynnä haudoista kaivettuja ihmisten ruumiinosia. Joukosta löytyy myös jotain, joka saa Joona Linnan varuilleen.

Sitten Joonaan ottaa yhteyttä Saksan poliisi, joka pyytää apua Rostockissa tapahtuneen murhan selvittämiseen. Murhatussa miehessä on jälkiä, jotka johdattelevat puolestaan etsimään tekijää Joonan menneisyydestä: onko kuolleeksi luultu ihmishirviö Jurek Walter sittenkään kuollut? Vaikka yleisen tiedon mukaan Joonan kollega Saga on aikoinaan ampunut Jurekin, voisiko olla, että hän on sittenkin vielä vapaalla jalalla?

Pian uhka suuntautuu Joonaan itseensä. Hänen puolisonsa Summa on kuollut ja elossa on Joonan silmäterä, Pariisissa opiskeleva Lumi-tytär (kyllä, Lumi Linna). Pian vaarassa ovat myös Joonan naisystävä, Valeria sekä Sagan läheiset, isä Lars-Erik ja kehitysvammainen sisko Pellerina. Mitä kaikkea tuhoa Jurek ehtii saada aikaiseksi ennen kuin hänet saadaan pysäytettyä?

Kepler rakentaa juonta taidokkaasti: menoa ja vauhtia riittää koko matkalle. Teksti on jaettu lyhyisiin, muutaman sivun pituisiin lukuihin, joissa seurataan vuoroin rikollisia, vuoroin useita uhreja, vuoroin poliiseja. Jurek esitetään lähes pahuuden ruumiillistumana, hänestä on hankala löytää inhimillisiä elementtejä, mikä tietenkin tekee romaanista perin tavanomaisen jännityskirjan. Toisaalta, jännitystä ja vauhdikkaita juonenkäänteitä kaipaaville se tarjoaa mehevää ja helposti nautittavaa ajanvietettä.

Osallistun kirjalla Helmet2021-lukuhaasteeseen #25 (kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa).

Lars Kepler: Lazarus
Suom. Kari Koski ja Maija Kauhanen
2018, Tammi
552s.
Kansi: Love Lannér

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s