Doris Lessing: Parempien ihmisten lapsi

Brittiläinen Nobel-voittaja Doris Lessing sijoittaa niin sanotun Väkivallan lapset -kirjasarjansa ensimmäisen osan Parempien ihmisten lapsi entisen Etelä-Rhodesian, nykyisen Zimbabwen alueelle. Tarinan päähenkilö on nuori Martha Quest -niminen nainen, joka syntyy englantilaiseen perheeseen. Valkoiseen perheeseen syntyminen luo sinänsä hyvät lähtökohdat, mutta taloudelliset vaikeudet heijastuvat myös Marthan perheen elämään.

Oman tien etsimisen, perheen ahtaista normeista irtautumisen kaipuu ja uusien ympyröiden haave vievät Marthan kasvaessaan kaupunkiin. Hän muuttaa Salisburyyn ja saa uusia ystäviä – pääsee piireihin. Martha on älykäs ja työllistyy asianajotoimistoon. Marthan elämän täyttävät uudet sosiaaliset kuviot, itsenäinen nuoren naisen elämä ja myös taloudellisen itsemääräämisoikeuden ensiaskeleet. Martha ei esimerkiksi haaveile naimisiin menosta vaan pikemminkin janoaa itsenäistä elämää. Samaan aikaan Euroopan poliittisilla kentillä alkaa kuohua ja poliittiset näkemykset ja debatit tulevat myös Marthan elämään.

Marthan elämänvaiheita, kirjailijan omaelämäkerralliseksikin sanotun kirjasarjan ensimmäisessä osassa lähdetään liikkeelle 1930-luvulta. Ensimmäisessä osassa keskitytään vahvasti Marthan kasvuun naisena ja itsenäistymisen ensiaskeliin, vaikka yhteiskunnallinen todellisuus toisaalta eurooppalaisten poliittisten ja uskonnollisten virtausten, toisaalta Afrikan rotusorron ja eri ryhmien välisten luokkaerojen sävyttäminä piirtyykin rivien välistä ja osittain myös tarinan tapahtumista selkeästi esiin. Valkoisen perheen kasvatin lähtökohdat elämälle ovat hyvin erilaiset kuin monen muun.

Martha on kiinnostava päähenkilö tarinalle. Toisaalta hän on välillä kuin kiukutteleva kakara, toisaalta hyvin samaistuttava, itsenäistä elämää ja kokemuksia, rakkauttakin janoava sankari. Tarina ei itseäni erityisesti sykähdyttänyt, mutta jo ensimmäisestä osasta huomaa, miten taidokkaasti Lessing rakentaa Marthan vähän ilkikuristakin persoonaa. Sen voimalla voi ajatella kahlaavansa muutkin kirjasarjan osat läpi.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #4 (kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana).

Doris Lessing: Parempien ihmisten lapsi
Martha Quest
Suom. Heidi Järvenpää
2007 (1964), Otava
319s.
Kansi: Jan Cervin

Yksi kommentti artikkeliin ”Doris Lessing: Parempien ihmisten lapsi

  1. Paluuviite: Doris Lessing: Hyviin naimisiin | Sivumerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s