Louise Penny: Kylmän kosketus

Louise Penny on kanadalainen toimittaja, jonka Three Pinesin kylään sijoittuvat dekkarit ovat saavuittaneet suuren suosion ilmestyttyään jo lähes parikymmentä vuotta sitten. Sen ensimmäisen osa Kuolema kiitospäivänä esitteli tarinoiden päähenkilön, rikospoliisi Armand Gamachen ja Three Pines -kylän omalaatuisia asukkaita.

Kylmän kosketus on sarjan toinen osa. Pennyn sarja on hyvin perinteinen dekkarisarja pikkukylärikosten ja karikatyyrimäisten poliisihahmojen maailmassa. Armand Gamache on monen esikuvansa – Poirotista Morseen ja Holmesiin – tapaan hieman ylivertainen ja suvereeni etsivä, joskin pikemminkin pohdiskeleva ja hillitty kuin pitkiin monologeihin ja esiintymiseen taipuvat esikuvansa.

Tällä kertaa tapahtumat saavat alkunsa, kun Three Pinesin kylässä järjestetään koko kyläyhteisön yhteen keräävä curling-tapahtuma joulun aikaan. Paikallinen sisustusalan yrittäjä CC de Poitiers murhataan tapahtumassa ja vielä koko kylän keskellä ilman, että kukaan ehtii huomata murhaa tai murhaajaa. Uudella kyläläisellä CC:llä on ollut vääntöä monen vanhan kyläläisen kanssa ennen surmaa, mikä tietenkin jättää rikosetsiville monta johtolankaa, motiivia ja epäiltyä. Mutta kenellä on lopulta ollut mahdollisuus toteuttaa murha kenenkään huomaamatta? Tätä Ganache apulaisineen ryhtyy selvittämään.

Samaan aikaan tapahtuu myös toisaalla: Montrealissa murhataan kadulla nainen, jonka tavaroista löytyy Three Pinesissa asuvan Ruth Zardon kirjoittama kirja sekä pieni rasia täynnä irtonaisia kirjaimia. Gamache kiinnostuu myös tästä tapauksesta ja lopulta nämä kaksi tarinaa tietenkin kietoutuvat yhteen.

Mysteerien tutkimisen lomassa kurkistetaan Three Pines -kylän asukkaiden elämään, joista useimmat ovat tuttuja aiemmasta sarjan osasta. Pienen yhteisön sisäisten suhteiden tarkastelu luo herkullisen ympäristön rikosmysteerien selvittämiselle, mutta kovin leppoisissa ja kesyissä merkeissä jälleen liikutaan. Pennyn Gamache-sarja on pikkukyläelämän kiemuroiden ystäville suunnattua matalan kynnyksen dekkarikirjallisuutta.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #10 (kirjan nimi on mielestäsi tylsä).

Louise Penny: Kylmän kosketus
Dead Cold
Suom. Raimo Salminen
2019 (2006), Bazar
416s.
Kansi: Jukka Iivarinen / Vitale

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s