Karin Erlandsson: Minkkitarha

Yllättävän miljöön auringonlaskun alalta, minkkitarhauksesta, tarjoilee suomenruotsalaisen Karin Erlandssonin Minkkitarha. Se seuraa minkkitarhuriperheen elämänvaiheita pohjanmaalaisella, ruotsinkielisellä maaseudulla.

Lars-Mikael kasvaa isänsä Evertin ja äitinsä Mariannen kanssa perheen elinkeinon tuottavalla minkkitarhalla. Myös Lars-Mikaelin on tarkoitus jatkaa alalla, sillä perheen turkkibisnes on jäämässä hänen hoteisiinsa. Näin myös tapahtuu. Lars-Mikaelin kasvettua aikuiseksi hän avioituu Kristinan kanssa, jolla on oma totuttelemisensa perheen elinkeinoon. Pariskunnalle syntyy myös lapsi.

Romaani seuraa eri sukupolvien elämää minkkitarhan ympärillä ja samalla ympäröivän maailman vaikutuksia tarhurin työhön. Jos tarhaus on suvun vaiheiden alkuvaiheessa vakaan talouden takaava elinkeino ja varautta perheelle luova ammatti, on tilanne seuraavan sukupolven kohdalla jo toisenlainen. Eläinaktivismin nousu heijastuu suoraan perheen arkeen: yhteiskunnassa kasvava kritiikki turkistarhauksen mielekkyyteen näkyy paitsi taloudellisesti myös henkisenä kuormituksena perheen sisäisissä väleissä. Erlandsson tuo tarhauksen ristiriitaista ammattia esille sen kummemmin paasaamatta suuntaan tai toiseen. Sukupolvien erot kuitenkin näkyvät selvästi: tytär Tanja kyseenalaistaa sukunsa ammattia jo aivan uudella tavalla vanhempiinsa ja isovanhempiinsa verrattuna.

Erlandssonin kerronta on rauhallista ja toteavaa. Minkkien teurastusta – elinkeinon harjoittamista – kuvataan sellaisena kuin on, raakoja yksityiskohtia säästelemättä, mutta toisaalta niillä mässäilemättä. Erlandsson ei heittele tuomioita. Turkistarhauksen merkitys maaseudun taloudellisessa kehityksessä myös Suomessa tuodaan esille, mutta toisaalta sen oikeutus nykymaailmassa tulee rivien välissä selvästi kyseenalaistetuksi.

Erlandssonin kuvaamissa ihmissuhteissa ollaan monella tapaa perisuomalaisessa kerronnassa. Olosuhteita on ja niihin sopeudutaan. Perheen henkilökohtaiset pettymykset ja menetykset heittävät omat varjonsa elämään, mutta iloa ja toivoakin pilkahtelee. Kokonaisuutena kerronta on tasaista, eikä pyrikään kokeellisuuteen tai yllättävyyteen.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #6 (kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija).

Karin Erlandsson: Minkkitarha
Minkriket
Suom. Taija Mård
2014, Schildts & Söderströms
319s.
Kansi: Sanna Mander

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s