Laura Lähteenmäki: Yksi kevät

Laura Lähteenmäen sotaromaani sukeltaa Suomen sisällissotaan vuonna 1918. Pääosassa on joukko nuoria tyttöjä, tamperelaisessa kenkätehtaassa työskenteleviä, jotka heitetään yhtenä keväänä täysin uuteen tehtävään: he päätyvät hoitamaan hylättyyn taloon sisällissodassa haavoittuneita. Romaani seuraa tyttöjen elämää yhden kevään ja sitä seuraavan syksyn ajan.

Joukkoa johtaa voimakastahtoinen ja aatteenpaloa tunteva Linda. Lindan sisko Katri on hiljaisempi ja pikemminkin joukon mukana kulkeva. Rationaalisesti asioihin suhtautuva Bea tuntuu olevan porukan järjen ääni siinä missä Jenny pyörii mukana ennemminkin seikkailunhalusta. Aada puolestaan on ihastunut nuoreen Peetuun, joka päätyy tyttöjen hoidettavaksi sodassa haavoittuneena. Tytöillä ei juurikaan ole kokemusta sairaanhoidosta, joten arki haavoittuneiden hoitamisessa on rankkaa.

Samaan aikaan valkoisten joukkojen ote kiristyy ja pula-aika näkyy tarvittaen hoitovälineiden puutteena. Tytöt joutuvatkin sulkemaan pystyttämänsä kenttäsairaalan. Tytöt päätyvät värväytymään punaisten puolelle naiskaartiin, aseistautumaan ja liittymään näin sotajoukkoihin. Tytöt joutuvat jälleen eteen tilanteeseen, jollaista eivät olleet osanneet oikein kuvitellakaan. Aseisiin tarttuminen ahdistaa, mutta vaihtoehtojakaan ei oikein tunnu olevan.

Lähteenmäen romaanissa on vahva vastakkainasettelun ilmapiiri, ymmärrettävästi tosin. Vaikka naisten sotahistoriaa on romaaneissa käsitelty Suomessakin jo jonkin verran, ihan näin nuorten, teini-ikäisten työläistyttöjen osalta ei niinkään. Kohtalaisen moninainen päähenkilökaarti – viisi tyttöä – tietenkin tarkoittaa, ettei kenenkään persoonaan tai sisimpään päästä pureutumaan kovinkaan syvälle. Tässäkin valossa päähenkilöiden persoonallisuuksien erot ehkä ylikorostuvat kerronnassa. Kuten Lähteenmäki jälkisanoissa kirjoittaa, romaani on köyhien tyttöjen historiankirjoitusta ja sellaisena erittäin tervetullutta. Tarina sivuaa myös Lähteenmäen omaa sukuhistoriaa. Kerronta on mukavasti soljuvaa ja juonenkäänteetkin toimivat. Tarina tuo oman lisänsä ja kiinnostavan näkökulman sotahistoriafiktioon.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #28 (kirjan päähenkilö on alaikäinen).

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät
2018, WSOY
169s.
Kansi: Laura Lyytinen / iStockphoto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s