Jonas Hassen Khemiri: Soitan veljilleni

Maahanmuuttajien asema Ruotsissa on yksinkertaistetusti teemana Jonas Hassen Khemirin upeassa romaanissa Soitan veljilleni. Tukholmaa on ravisuttanut kaksi pommi-iskua. Terrori-iskut heittävät varjon jokaisen maahanmuuttajataustaisen päälle, yhdessä hetkessä jokaisesta ”profiiliin sopivasta” tulee epäilyksen alainen ja niinpä heistä jokainen joutuu olemaan varuillaan ihan tavallisessa elämässään.

Yhdenpäivänromaani seuraa nuorta maahanmuuttajataustaista miestä, sukujuuriltaan Lähi-idästä kotoisin olevaa Amoria, joka käytännössä puhuu lähes koko romaanin ajan puhelimessa. Hänelle soittavat milloin kaverit, milloin ihastukset, milloin sukulaiset. Kun sana terrori-iskuista kiirii miehen korviin, alkaa sävy myös puheluissa muuttua. Amor ahdistuu ja varoittelee myös ”veljiään” uhkasta, jonka terrori-iskut ovat luoneet kaikille vähänkin valtaväestöstä ulkonäöltään poikkeaville. Hän patistaa veljiään piilottamaan palestiinalaishuivit ja käyttäytymään mahdollisimman vähän huomiota herättävästi. Veljiin lukeutuu koko joukko Amorin lähipiiriä, oikeastaan kaikki hänen itsensä tapaan maahanmuuttajavähemmistöön kuuluvat.

Tyhjiä katuja. Hei mä tässä taas. Ne sanovat että se oli joku fucking autopommimies, auto oli täynnä jotain fucking dynamiittia.”

Jonas Hassen Khemirin teoksen teemat löytyvät maahanmuuttajien kohtaamasta rasismista, myös Ruotsin kaltaisessa pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa koetusta syrjinnästä ja vastakkainasettelusta. Teos välittää uskottavasti ja aidosti sitä jännitteistä ilmapiiriä, joka monen maahanmuuttajan todellisuuteen heijastuu, ja joka terävöityy erityisesti terrori-iskun jälkeen.

Heti kun te lähdette kodeistanne, te lakkaatte olemasta oma itsenne, te muututte äkkiä jonkin edustajiksi ja siksi on äärettömän tärkeää että te keskitytte sulautumaan väkijoukkoon. Hymyilkää kaikelle ja kaikille (myös kotieläimille ja mallinukeille). Kävelkää huipputavallisesti. Kiittäkää suureen ääneen jos joku pitää teille ovea auki. Pyytäkää anteeksi olemassaoloanne. Kuiskatkaa metrossa, naurakaa elokuvissa ääneti, muuntautukaa näkymättömiksi kaasufaasiksi.”

Puheluiden kautta lukija tutustuu kirjavaan joukkoon Amorin lähipiiriä, osa hieman koomisiakin hahmoja. Serkku Ahlem pyytää Amoria hoitamaan Tukholman keskustassa poranterän vaihtamisen, mutta pommi-iskun myötä poliiseilla vuorattu keskusta onkin muuttunut vähemmän houkuttelevaksi. Lapsuudenkaveri Shavi on vastikään tullut isäksi ja vanha ystävyys on saanut uusia ulottuvuuksia, ei välttämättä Amorin kannalta vain myönteiseen suuntaan. Ihastus Valeria-nimiseen tyttöön ei saa tulta alleen. Monenlaiset henkilökohtaisen elämän ahdistukset sekoittuvat kaupungin tapahtumiin ja pian Amorin oma mielikin alkaa tehdä tepposia.

Jonas Hassen Khemirin kirja on pieni, vain reilut 120 sivua, mutta sen tarina on intensiivinen. Kieli vetää mukanaan ja vauhti kiihtyy siinä kuin Amorin sykkeen ja ahdistuksen kanssa samaan tahtiin. Tarina kiertyy spiraalille yhtä kireästi kuin Amorin mielikin. Silti tarinasta löytyy myös kepeyttä ja huumoria.

Romaanin kieli ja dialogi on uskottavaa puhekieltä, jota on miellyttävää lukea. Vaikka sinänsä tapahtumat ja puhelimessa puhuminen voivat tuntua yksitoikkoiselta tarinaidealta, on niissä Jonas Hassen Khemirin käsissä valtavan paljon sisältöä ja vimmaa.

Amorin mielen valtaava vainoharhaisuus, pelot ja epäilyt toimivat hienosti allegoriana niille vainoharhoille, peloille ja epäilyksille, joille teoksen kommentoivat teemat, rasismi, ennakkoluulot ja syrjintä perustuvat. Teos samaan aikaan kritisoi tuhoisaa me ja muut -vastakkainasettelua ja myös osoittaa, miten sellaista rakennetaan.

Vihan ruokkiminen sisuksissa on kuin tarttuisi tulikuumaan kekäleeseen jotta saisi viskattua sen päin toista ihmistä. Itsensä siinä vain polttaa.”

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #15 (kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää).

Jonas Hassen Khemiri: Soitan veljilleni
Jag ringer mina bröder
Suom. Tarja Lipponen
2012, Johnny Kniga
127s.
Kansi: Maria Mitrunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s