Tommi Liimatta: Jeppis 2

Liimatan Jeppis-romaanin jatko-osassa seurataan edelleen Pietarsaarella asuvan nuoren Tommin elämää. Jatko-osassa keskitytään Tommin varhaisiin teinivuosiin, kun hän kasvaa 11-vuotiaasta 14-vuotiaaksi. Ison käännekohdan Tommin elämään tuo muutto Rovaniemelle. Tommi suree kotikaupunkiin jääviä kavereita ja samalla uuteen elämänvaiheeseen hyppääminen jännittää.

Liimatta tarjoilee jälleen iskevää ja yksityiskohtia pursuilevaa ajankuvaa 1980-luvun ja 1990-luvun vaiheista. Populaarimusiikki, trendit ja poliittiset mullistukset maailmalla heijastuvat nuoren pojan elämään. Berliinin muurin murtumista seurataan sivusilmällä, mutta silti etäältä, eikä syvällisempiin poliittisiin analyyseihin vaivuta – onneksi niin. Tärkeintä on kuitenkin omat ystävät, sukupuolinen herääminen ja ne bändit. Varsinkin ystävyyssuhteista tulee Tommille tärkeitä.

”’Jätkälläkö oikeen Levikset’, sanoin Pudelille. ’Ne on Liivais eikä Levis!’”

Varsinkin 1980-luvun lapsi hykertelee monien tuttujen viittausten ja termien kohdalla. Liimatan tyyli on simppeli mutta paikoitellen hillittömän hauska. Hilpeyttä herättävät esimerkiksi Tommin kavereidensa kanssa tekemät omat bändihaastattelunauhoitukset.

”’Haastattelen Eddie Ojedaa, erittäin huonoa Twisted Sister -kitaristia. Ikä ja harrastukset?’ ’Ikä on sitte kymmenen vuotta. Ja sanotaan ny jalakkis.’ ’Luistelu`’ ’Piikkusen.’”

Liimatan kieli on tarkkaa, yksinkertaista ja humorististisa. Puhekieli on uskottavaa ja kaunistelemattomuudessaan vilpittömän kuuloista. Jeppis 2 on yli 500-sivuisena romaanina melkoinen paketti ja lapsuuskuvauksena ja kasvukertomuksena myös massiivisuudessaan välillä hieman raskas. Yksityiskohtien määrä on niin runsasta, että se välillä myös puuduttaa. Liimatta nojaa lapsuuden ja nuoruuden ajankuvaansa lähes täysin, juonellisten käänteiden ja tapahtumien kustannuksella. Kasvukertomuksena se kuitenkin hurmaa vilpittömällä innostuksellaan.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #21 (kirja liittyy lapsuuteesi).

Tommi Liimatta: Jeppis 2
2016, Like
569s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s