Mario Vargas Llosa: Vuohen juhla

El Chivo, vuohi, on lempinimi Dominikaanista tasavaltaa vuosikymmenien ajan hallinneelle diktaattori Rafael Trujillolle. Vuohen juhlassa diktaattorin vaiheita ja vaikutusta seurataan Urania Cabral -nimisen naisen, Trujillon ministerinä toimineen Agustín Cabralin tyttären, kertomuksen kautta. Urania palaa kotimaahansa maanpaosta 35 vuotta pakenemisen jälkeen. Vaikka diktaattorin aika on ohi, hänen jättämät jäljet eivät ole kadonneet. Urania tapaa sukulaisiaan ja yrittää saada kontaktia myös sairaaseen isäänsä, valottaakseen menneisyyden syviä haavoja.

Tärkeintä mitä meille on tapahtunut viiteensataan vuoteen. Sinä hoit sitä aina niin vakuuttavasti. Se on totta, isä. Noiden kolmenkymmenenyhden vuoden aikana kiteytyi kaikki se paha, jota olemme laahanneet mukanamme siitä lähtien kun konkistadorit valloittivat maan.”

Tarina sukeltaa Uranian nuoruuteen ja pakenemisen syihin, Trujillon tyrannimaisen hallintokoneiston syövereihin ja vallankäyttöön, jonka on saanut kokea myös nuori Urania. Trujillosta piirtyy julma, uhkaava ja väkivaltainen kuva. Hän käyttää sumeilematta valtaansa myös nuoriin naisiin, joita houkuttelee tai pakottaa sänkyynsä. Myös Trujillon pojat ja veli ovat kuin samasta puusta veistettyjä.

Trujillon aikakauden alussa oli vielä mahdollista, että nainen kieltäytyi vastaanottamasta Johtajaa. Kun vaimo kertoi sen miehelleen, don Pedro luopui virastaan, lähti pois eikä ikinä astunut jalallaankaan saarelle.”

Vargas Llosa on luonut fiktiivisen tarinan Trujillon aikakaudesta, mutta se perustunee myös paljolti tosiasioihin. Kirjailija ei peittele tai kaunistele millään tavalla näkemystään hirmuhallitsijasta. Väkivaltaa kuvataan peittelemättä ja Trujillo näyttäytyy häikäilettömänä, kylmänä vallanpitäjänä. Samalla se kuitenkin piirtää kiinnostavasti kuvaa koko yhteisöstä ja siitä, millaiseksi se voimakkaan, tyrannimaisen diktaattorin alla muotoutuu.

Urania, sinä et ymmärrä. Trujillon Aikakaudessa on paljon sellaista, jonka olet lopulta ymmärtänyt; alussa jotkut asiat vaikuttivat sinusta sekavilta, mutta lukemalla, kuuntelemalla, vertailemalla ja ajattelemalla olet lopulta käsittänyt, miksi niin monet miljoonat ihmiset alkoivat pitää Trujilloa jumalana; propaganda survoi heidät lyttyyn, oikeaa tietoa ei ollut, aivopesu, eristyneisyys, vapaan oman tahdon ja jopa uteliaisuuden riisto, pelko, mielistely ja nöyristely tylsistyttivät heidät. He eivät vain pelänneet häntä vaan myös rakastivat häntä, niin kuin lapset lopulta oppivat rakastamaan määräileviä vanhempiaan ja vakuuttuvat siitä että piiskaaminen ja rangaistukset ovat heidän omaksi parhaakseen.”

Perulaisen Vargas Llosan tuntemus Dominikaanisen tasavallan poliittisesta historiasta on syvä ja siihen sisältyy myös laajempaa yhteiskunnallista analyysiä.

Uskonto antoi hänelle henkistä järjestystä, etiikkaa jolla kohdata elämä. Joskus hän epäili tuonpuoleista, Jumalan olemassaoloa, mutta ei koskaan sitä tosiseikkaa, että katolisuus toimi korvaamattomalla tavalla ihmispedon intohimojen ja tuhoavien halujen yhteiskunnallisena hillitsijänä. Ja Dominikaanisessa tasavallassa olennaisena kansallisena voimana, aivan niin kuin espanjan kielikin. Ilman katolista uskoa maa joutuisi hajoamistilaan ja barbariaan.”

Vaikka Trujilloa Vargas Llosan käsittelyssä demonisoidaankin voimakkaasti ja paljolti keskitytään hänen valta-asemansa kuvaamiseen, kulkee rinnalla myös henkilökohtaisempi, ihmisenkokoinen tarina Uraniasta. Traumaattinen menneisyys varjostaa Uranian tulevaisuutta ja traumatisoi samalla myös perhesuhteita.

Minä tunnen inhoa ja kauhua aina kun joku lähestyy ja katsoo minua naisena, haluaisin että se mies kuolisi tai sitten voisin tappaa hänet. Sitä on vaikea selittää.”

Vargas Llosa kirjoittaa elävästi ja värikkäästi, tarinankerronnan taitavalla tavalla.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #29 (kirjassa kuvataan hyvää ja pahaa).

Mario Vargas Llosa: Vuohen juhla
La fiesta del chivo
Suom. Sulamit Hirvas
2000, Otava
609s.
Kansi: Jussi Kaakinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s