Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa


Angel Tungaraza on kakkujen leipomisesta innostunut ja harrastuksensa leipätyöksi muuttanut kenialaislähtöinen nainen. Kotonaan Ruandan Kigalissa hän asuu miehensä ja lastenlastensa kanssa sekä viettää päivänsä leipoen kakkuja kyläläisille.

Angel kuuntelee ja neuvoo mielellään myös kyläläisiä näiden moninaisissa pulmissa, minkä vuoksi hänen luokseen hakeudutaankin myös muista syistä kuin herkullisten kakkujen houkuttelemana. Angel päätyy neuvomaan kyläläisiä monenlaisissa ongelmissa aina rakkaushuolista vaikeampiin haasteisiin. Angelilla on kuitenkin myös omat surunsa, muun muassa omat menetyt lapset ja näiden jälkeläisistä huolehtiminen.

”’Oi voi’, Angel säesti. ’Mutta Pius ja minä emme ole yksin murheinemme. Monilla isovanhemmillahan on nykyisin sama tilanne. Lapsemme viedään meiltä ja meistä tulee jälleen vanhempia, tällä kertaa lapsenlapsillemme, Angel kohautti hiukan harteitaan. ’Se voi johtua luodista tai verenpaineesta, mutta useimmiten se johtuu viruksesta.’”

Kigalin kakkukauppias on toisaalta kepeä ja värikäs sekä melko stereotyyppisiin mielikuviin Afrikasta nojaava kertomus. Hupsujen naisten juoruilut ja vielä hupsumpien miesten hullutukset tuovat tyylilajina mieleen Alexander McCall Smithin Botswanaan sijoittuvan kepeän Mma Ramotswe -dekkarisarjan.

Kuule, istu sinä tässä ja rauhoitu, niin minä keitän meille teetä. Tiedän, että juot mieluummin kahvia, mutta usko pois: kun on oikein järkyttynyt, vain tee voi auttaa. Jos joku on onneton, tee on hänelle kuin äidin syleily.”

Rivien välissä (ja ihan riveilläkin) kulkee kuitenkin myös moninaisten yhteiskunnallisten ongelmien punainen lanka. Kovin syvälle tematiikkaan ei päästä, mutta esimerkiksi naisten asemaa ja ahtaita sukupuolirooleja sivutaan.

Angel kummasteli Wanyikan suhtautumista. Onko feministeissä teidän mielestänne jotain vikaa? Etkö pelkää, että he käännyttävät tyttäresi? Mihin? Tehän puhutte feministeistä ikään kuin he olisiat jonkinlaisia, no lähetyssaarnaajia. Etkö sinä tiedä mitä feministit ovat. He eivät pidä miehistä.”

Ruoka, ja varsinkin kakkujen maailma, kuorruttavat tarinaa tietenkin omalla tavallaan. Kakut ja ruoka ylipäätään toimivat myös hanakasti tarjottuna lääkkeenä kaikenlaisiin ongelmiin. Herkullista, mutta siltikin harmitonta ja kevyttä viihdettä melko stereotyyppisillä mausteilla.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #44 (kirjan nimessä on kaupungin nimi).

Gaile Parkin: Kigalin kakkukauppa
Baking cakes in Kigali
Suom. Annukka Kolehmainen
2009, Tammi
278s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s