Nadeem Aslam: Elävältä haudatut

Nadeem Aslamin romaanin pääosassa on Afganistanissa sijaitseva talo, joka pitää sisällään moninaisen joukon asukkaita, joilla on jokaisella oma tarinansa ja kohtalonsa seurattavanaan. On englantilainen lääkäri Marcus, joka kaipaa vaimoaan Qatarinaa, joka on joutunut talibanien kivittämäksi. Myös Marcus on joutunut kärsimään julmuudesta. Venäläinen taideasiantuntija Lara puolestaan etsii kadonnutta, armeijassa palvellutta veljeään. Amerikkalainen David etsii niin ikään omaa rakastaan. Dunia on salaa lapsia opettava nainen. Militantti Casa hakee myös omaa paikkaansa. Talon asukkaiden traagiset kohtalot ovat jokainen seurausta sodasta ja väkivaltaisesta hallinnosta Afganistanissa.

Vieraillessaan lännessä Marcus yllättyi aina lukiessaan kahdeksantoista- tai yhdenksäntoistavuotiaita poikia kutsuttavan ’miehiksi’. Hehän ovat vasta lapsia,jotka saattaavt tietää liikaa maailmasta, vaikka eivät vielä tiedä mitään itsestään. Eivät vielä moneen vuoteen.”

Aslam sekoittaa kerrontaansa historiallisia tapahtumia, poliittisia käänteitä ja yksittäisten ihmisten inhimillisiä tarinoita. Aslam tuo esille Afganistanin väkivaltaista poliittista historiaa siloittelematta, raa’asti. Talon asukkaiden kohtalot ovat surullisia, mutta jonkinlaisia toivonpilkahduksiakin näkyy. Kieli on traagisuudesta huolimatta kaunista.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #24 (kirjan on kirjoittanut Lähi-idästä kotoisin oleva kirjailija).

Nadeem Aslam: Elävältä haudatut
Wasted Vigil
Suom. Vuokko Aitosalo
2008, Like
389s.
Kansi: Tommi Tukiainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s