Riina Mattila: Silmät avatessa on edelleen pimeää

Riina Mattilan romaanilla on pitkähkö, mutta osuva nimi. Se kertoo masennuksesta ja itsemurhasta. Päähenkilö Vilja on menettänyt ystävänsä Joelin, joka on riistänyt hengen itseltään. Joel on sairastanut kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja sairaus on lopulta vienyt hänestä voiton.

Romaani kuvaa Viljan ja Joelin välistä ystävyyttä, molempien kipuiluja omien rakkaussuhteidensa kanssa sekä Joelin vähittäistä muuttumista sairauden myötä. Eletään pääosin lukion viimeistä vuotta. Joelilla vuorottelevat mania- ja masennuskaudet, joista ensimmäiset saavat hänet tuntemaan itsensä kaikkivoipaiseksi, jälkimmäiset puolestaan tiputtavat korkealta ja kovaa synkkyyden syövereihin.

Yhtenä aamuna Joel vain herää ja tuntee sen kehossaa, jokaisessa jäsenessään. Sen, että nyt se alkaa, paha vaihe, joka hörpsäisee kaiken ilon itseensä yhdellä imaisulla.”

Vilja seuraa Joelin kamppailua vierestä ja tuntee itsensä avuttomaksi. Keinoja auttaa ystävää ei löydy, vaikka Viljan lisäksi auttaa yrittävät Joelin omat vanhemmat sekä ulkopuolinen terapeuttikin. Kertojina ovat Viljan lisäksi Joelin äiti Leila ja tyttöystävä Juulia. Joelin tuntoja välitetään häneltä jälkeen jääneen muistikirjan avulla.

Romaani kattaa ajallisesti aikaa ennen Joelin sairastumista, sen aikana ja sen jälkeen. Osat on nimetty kuvaavasti ja yksinkertaisesti: Mania, Masennus, Poissa, Jälkeen.

Mattilan romaani kuvaa nuorten elämää, mutta on nuorten lisäksi aikuisille suunnattu. Se on tavallaan yksinkertainen, tuttukin, mutta samaan aikaan varsin uskottava kuvaus mielialasairaudesta ja ennen kaikkea sairastuneen läheisten kamppailusta.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #16 (kirjan luvuilla on nimet).

Riina Mattila: Silmät avatessa on edelleen pimeää
2021, WSOY
184s.
Kansi: ei mainittu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s