Ruth Ware: Lumimyrsky

Viihdyttäviä psykologisia trillereitä tasaisella tahdilla tuottava Ruth Ware vie päähenkilönsä tällä kertaa lumisiin maisemiin Ranskan Alpeille. Musiikkiyritys Snoopin työntekijöistä ja johtoportaasta koostuva porukka kokoontuu alppimajaan pohtimaan yhtiön tulevaisuutta. Pöydällä on tarjous, joka tarkoittaisi yrityksen myyntiä ja isoja rahatukkuja isolle osalle osakkaista. Osa kuitenkin vastustaa sopimuksen allekirjoittamista ja yrityksen myyntiä. Erimielisyydet firman tulevaisuudesta kiristävät matkaseurueen jäsenten välejä, mutta kiristävätkö niin paljon, että joku heistä olisi valmis jopa murhiin?

Kun alppimajan sitten ympäröi lumimyrsky, joka tietenkin katkaisee myös yhteyden ulkomaailmaan, ja ensimmäinen porukasta katoaa, on eittämättä kysyttävä tämä kysymys.

Ruth Ware on aiemmissakin romaaneissaan keskittynyt suljettuihin tiloihin, kuten mökkeihin, älytaloihin tai perintökartanoihin. Tällä kertaa ollaan niin ikään tiukasti saarroksissa lumen ympäröimässä syrjäisessä lomamökissä. Ware onnistuu rakentamaan tiheä psykologisen verkon myös lukijan päähän hyödyntäen tätä suljetun paikan ja sen sisällä olevien ihmisten kiristyvien välien aiheuttamaa jännitettä.

Keitä matkaseurueeseen sitten kuuluu? Pääasiassa tarinaa kerrotaan kahden päähenkilön kautta. Liz on Snoopin entinen työntekijä ja Erin alppimajan emäntä. Heidän näkökulmansa tapahtumiin vuorottelevat kerronnassa. Kun ensimmäinen kuolemantapaus – Eva – selviää, molemmat ryhtyvät purkamaan vyyhtiä omasta näkökulmastaan. Sitten katoamisia alkaa tulla lisää ja juoni sakenee. Ware jättää tuttuun tapaan yllätyksiä myös lukijalle.

Waren trillerit ovat viihdyttävää ja helposti pureksittavaa tuotantoa jännityksen ystäville. Vaikka itse jännityskertomus usein mukaileekin perinteisiä kaavoja, on miljöössä ja tarinassa muuten usein nykyaikaan sidottuja koukkuja. Tällä kertaa oma kuriositeettinsa on tapahtumien keskiössä olevan musiikkiyrityksen tuote. Snoop on Spotifyhyn yhdistyvä sovellus, joka tekee omasta musiikinkuuntelusta julkista. Myös tarinassa tietenkin hyödynnetään tätä ominaisuutta eli päähenkilöiden ”julkisia” Snoop-kuuntelutilejä. Ajan hermolla siis ollaan.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #2 (kirjassa jää tai lumi on tärkeässä roolissa).

Ruth Ware: Lumimyrsky
One by One
Suom. Antti Saarilahti
2020, Otava
398s.
Kansi: Dan Mogford / Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s