Joni Pyysalo: Putoamispaikka

Runoilijanakin tunnetun Joni Pyysalon romaani keskittyy yhden perheen eri jäsenten kokemusten ja elämäntilanteiden ympärille, laajentaen samalla isoihin ja samaistuttaviin, ylisukupolivisiin kysymyksiin. Perheen isä Aran on toimittaja, joka hakee kokemuksia elämäänsä ulkomaanmatkoilta, tiukoissa paikoissa raportoinnista ja erilaisista äärikokemuksista. Aranin äiti eli perheen isoäiti katoaa tarinan alussa. Isoäidin katoaminen johtaa etsimään johtolankoja merenrantatalolle, joka on täynnä muistoja menneisyydestä ja – toivon mukaan – vihjeitä siitä, minne isoäiti on kadonnut.

Aranin puoliso Nona on juristi. Puolisot ovat parisuhteessa, mutta ovat ottaneet toisiinsa etäisyyttä. Nona kokee itsensä irralliseksi sekä parisuhteestaan että suhteessa tyttäreensä. Hän hakee oman elämänsä tarkoitusta luonnon parista.

Perheen tytär Arla työskentelee ympäristöjärjestössä. Aktivistiluonteena hän on tottunut toimintaan ja toimimaan erityisesti itselle tärkeiksi kokemien asioiden puolesta, joihin lukeutuvat ympäristönsuojelu ja kulutuskriittisyys. Kiinnostava yksityiskohta on, että Arla suunnittelee työssään applikaatiota, joka toisi ihmiselle simuloidun shoppailusta syntyvän hyvänolonkokemuksen, ilman ympäristöä kuormittavaa varsinaista kulutustoimintaa.

Applikaatio oli rakennettu addiktoivaksi, käyttöaika palkittiin kanta-asiakastilin saldonlisäyksillä ja käyttäjät pystyivät luomaan yhteisöjä ja kommunikoimaan keskenään. Edullisella kuukausimaksulla ja applikaation palkkiopisteillä pystyi rakentamaan merkitysköyhään elämään lohtushoppailuikiliikkujan.”

Pyysalon romaanissa edetään jännitteisessä tarinassa, jonka keskiössä on mysteerin selvittäminen: isoäidin katoaminen. Samaan aikaan tarinaan kiertyy monia ajankohtaisia keskusteluja kulttuurisesta omimisesta identiteettipolitiikkaan, sosiaalisen median vallasta akuuttiin ilmastokriisiin.

Vaikka juoni kulkee kiinnostavasti, romaanista päällimmäiseksi jäävät mieleen juuri sen isot, ajankohtaiset teemat. Niissä pelaillaan vahvasti vastakkainasettelulla. Siinä missä Arla-tytär on kulutuskriittinen kansalaisaktivisti, Aran-isä on selkeämmin ”kapitalisti”. Kaikki päähenkilöt pyrkivät kuitenkin etsimään jonkinlaista harmonista tapaa elää ja rakentaa tulevaisuutta.

Pyysalo on myös runoilija ja kieli kulkee jälleen vailla turhia rönsyjä, ilmavasti ja soinnikkaasti.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #26 (kirja liittyy kansalaisaktivismiin).

Joni Pyysalo: Putoamispaikka
2021, WSOY
266s.
Kansi: Martti Ruokonen / Martti Kapanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s