Eeva Louko: Onnellisten saari

Eeva Loukon esikoisteos on dekkari, jossa murhamysteerien lisäksi isossa roolissa on miljöö. Miljöönä toimii Helsingin eteläinen kaupunginosa Lauttasaari. Toimittajan ammatista kiinnostunut ja ulkomailta asti urapolkuja etsinyt Ronja palaa kotiseudulleen Lauttasaareen, kun hän saa tiedon, että hänen isänsä on murhattu. Pidetyn ja paikallisesti tunnetun historianopettajan murha tuntuu käsittämättömältä paitsi tyttärestä myös kyläläisistä.

Ja kyläläisten mielipiteistä ja suhteista sekä kylän – Lauttasaaren – tunnelmasta tämä dekkari ammentaakin paljon. Pieniä vihjeitä siitä, mitä mahdollisesti on voinut tapahtua tai minkälaisia kaunoja kyläläisten välisiin suhteisiin limittyy, putkahtelee tasaiseen tahtiin ja juoni kulkee rytmikkäästi eteenpäin.

Milla oli ihmetellyt vain ohikiitävän sekunnin, miten Topin äiti tiesi asiasta niin nopeasti. Se ei yllättänyt yhtään: Lauttasaaressa tieto kulki varsinkin vanhemman polven asioissa salamannopeasti ja levittyi yhteisössä kuin pandemia jokaiseen kotiin.”

Juonen uskottavuus ei ehkä ole huipussaan, mutta rikostarinaa isommassa roolissa tuntuukin olevan lauttasaarelaisyhteisön dynamiikka. Vaikka sinänsä pääkaupunkiseudun kaupunginosatematiikka ei ole vieras teema kaunokirjallisuudessa, on se poikkeuksellisen vahva Loukon romaanissa. Pikkukylän lähes tukahduttava yhteisöllisyys – toisaalta huolenpito, toisaalta liiallinenkin toisten asioihin puuttuminen – välittyvät tarinasta toistuvasti.

Ronjan teki mieli irvistää. Lauttasaari oli näköjään edelleen yksi iso kyläyhteisö, hyvässä ja pahassa. Täällä ei päässyt pakoon tekosiaan eikä salaisuuksiaan. Aina oli joku naapuri tunkemassa nokkansa asioihin.”

Varsinaista rikosta ryhtyy selvittelemään rikostutkija Anton Koivu työparinsa Oona Laineen kanssa. Myös monenlaisia ihmissuhdekuvioita tarinassa selvitellään, samalta kylältä kun ollaan. Mukana on myös Ronjan entisiä poikaystäviä ja ystäviä. Aikatasoja on kaksi: nykyaika ja vuodelta 1975 peräisin oleva historiallinen tarinalinja, joka tietenkin linkittyy myös nykypäivän murhamysteeriin.

Loukon dekkari on viihdyttävä yhdistelmä jännitystä, ihmissuhdedraamaa, perhesuhteita ja salaisuuksia. Omaperäisyyttä tuo kaupunginosa luonnetta korostava tarina. Kirjan takakannessa ilmoitetaan Onnellisten saaren avaavan dekkarisarjan, mikä enteilee lisää Lauttasaareen sijoittuvia dekkareita. Mikäli näin on, kiinnostavaa nähdä, minkälaisia ulottuvuuksia seuraavat osat tästä länsihelsinkiläisestä kaupunginosasta tuovat esille.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #49 (kirja on julkaistu vuonna 2022).

Eeva Louko: Onnellisten saari
2022, Otava
396s.
Kansi: Elisa Konttinen, Unsplash

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s