Linda Boström Knausgård: Helioskatrastrofi

Linda Boström Knausgårdin pienoisromaani kertoo mielen sairastumisesta ja lapsuuden traumaattisista kokemuksista. Sen päähenkilö on nuori tyttö, joka asuu Conrad-isänsä kanssa Pohjois-Ruotsissa. Kun isä sairastuu skitsofreniaan ja joutuu mielisairaalaan, joutuu tyttö ottovanhempien hoteisiin, syvästi uskonnolliseen perheeseen. Tätä ennen tytön olemassaolosta ei ole ollut tietoa, joten uudet sijaisvanhemmat nimeävät lapsen Annaksi.

Minut sijoitettiin. Minun pitäisi olla iloinen, sosiaaliviranomainen sanoi. Minun pitäisi olla iloinen, Greta sanoi sen jälkeen odotushuoneessa.”

Uudessa perheessä Annasta pidetään huolta. Hän ajautuu perheen mukana tiiviin kyläyhteisön seurakunnan toimintaan mukaan, omanlaisensa yhteisön tarjoaa sekin. Seurakuntalaiset ovat innoissaan, kun Annalta tuntuu löytyvän omaperäinen lahja: kielillä puhumisen taito. Anna on kuitenkin sisältä hauras, eikä hänen mielensä tahdo kestää muutoksia elämässä.

Boström Knausgårdin teos on alle 150-sivuinen, pieni kirja isosta aiheesta: mielenterveydestä ja lapsuuden kokemusten heijastumista. Boström Knausgårdin jokainen lause on silti harkittu ja tarinasta on riisuttu pois kaikki ylimääräinen. Se tavoittaa lapsen näkökulman kirkkaasti ja on vähäeleisyydessään painava puheenvuoro.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #47 (kaksi kirjaa, joiden kirjoittajat kuuluvat samaan perheeseen tai sukuun).

Linda Boström Knausgård: Helioskatrastrofi
Helioskatastrofen
Suom. Petri Stenman
2013, Like
138s.
Kansi: Benjamin Goss

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s