Tua Harno: Ne jotka jäävät

Tua Harnon romaanin päähenkilö on nuori nainen Frida, mutta varsinainen tarina kertoo ehkä vielä enemmän Fridan suvun miehistä. On Fridan isoisä Poju, joka on aikanaan ollut kova liikkumaan ja myös rakkaussuhteissaan heiluvainen. Poju on elänyt New Yorkissa ja välillä myös romaanissa seikkaillaan siellä. Pojun poika, Raimo, on Fridan isä, Leonard Cohenin näköinen mies, joka on kuitenkin omalla tavallaan hylännyt perheensä.

Kun isä oli muuttanut pois, meillä ei enää saanut kuunnella musiikkia. Koko ajan pitää kuulla, jos joku sanoo.”

Kun Frida alkaa tekemään teatterikoulun lopputyötä isoisästään, päätyy hän syventymään vahvemmin elämänsä miesten menneisyyksiin ja samalla pohdiskelemaan myös omaa elämäänsä ja suhteitaan. Samalla hän yrittää rakentaa parisuhdetta Emilin kanssa, mutta omat menneisyyden ihmissuhteet heittävät varjoaan myös nykyisyyteen. Frida kipuilee sukunsa painolastin ja oman elämänsä rajoilla – onko hänkin lähtijä, kuten sukunsa miehet, vai uskaltaako hän jäädä?

Jotkut meistä menevät rikki jäämällä, toiset lähtemällä, ja tässä minä olen, enkä tiedä kumpaan ryhnään kuulun.”

Harnon romaani surumielinen kertomus sukupolvet ylittävistä traumoista, hylkäämisen kokemuksista ja kiinnostuksesta omiin juuriin.

Joskus me kaikki erehdymme toivomaan, että rakastettumme tekisi meidät onnellisiksi, mutta kauheinta on, kun vaadimme sitä lapsiltamme. Luulen, että tämä tarina alkaa naisesta, joka teki nuo molemmat virheet.”

Fridan lisäksi tarina etenee myös monien muiden henkilöiden kertomana, aikatasojen ja kertojien välillä vauhdikkaasti hypellen. Paljon tilaa saavat myös lukuisat Pojun puolisot.

Isä koetti paeta runoilijaa, mutta ei sisällä olevaa voi paeta. Omaa päätään kantaa harteillaan kaikissa maissa, kaikkialla läsnä samat ajatukset ja pelot.”

Harnon romaani on monella tapaa hyvin rakennettu kokonaisuus. Tarina kulkee, ja henkilöhahmoissa riittää rosoa ja kauneutta. Toisaalta romaani sortuu myös paikoitellen kliseisiin. Myös henkilöhahmojen suuri määrä ja erilaisten näkökulmien runsaus hieman rasittavat tarinaa.

Tua Harno: Ne jotka jäävät
2013, Otava
269s.
Kansi: Timo Numminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s