Herta Müller: Sydäneläin

Herta on Nobel-palkitun Müllerin romaanin kertojaminä, joka kuvaa elämää diktaattori Ceausescun hallitsemassa Romaniassa. Herta muuttaa itse maalta isoon kaupunkiin opiskelemaan. Hän jakaa asunnon Lolan kanssa, joka haaveilee – monien muiden nuorten romanialaisten tapaan – paremmasta, helpommasta elämästä, mutta jolla on kova ja surullinen kohtalo. Herta kuvaa Lolan kohtaloa vierestä surumielisenä.

Mutta ei kuiva seutu Lolaa kaupunkiin ajanut. Ei kuivuus piittaa siitä mitä minä opin, Lola kirjoittaa vihkoonsa. Ei kuivuus huomaa miten paljon minä tiedän. Ainoastaan sen mikä minä olen, siis mitä minä olen.”

Hirttäytynyt Lola erotettiin puolueesta ja korkeakoulusta kaksi päivää myöhemmin kello neljä iltapäivällä suuressa juhlasalissa. Läsnäolijoita oli satapäin. Joku seisoi puhujanpöntössä ja sanoi: Hän petti meidät kaikki, hän ei ansaitse olla meidän maamme opiskelija eikä meidän puolueemme jäsen. Kaikki taputtivat. Illalla kopperossa joku sanoi: Koska kaikilla oli itku kurkussa, he taputtivat liian pitkään.”

Samassa asuntolassa asuvat myös Hertan ystävät Edgar, Kurt ja Georg, joiden tarinoiden kautta Herta peilaa niin ikään diktaattorin ikeen alla elävien kansalaisten arkipäiväistä elämää, haaveita ja mahdollisuuksien kapeutta. Kun Lola kuolee, salainen poliisi kiinnostuu ystävyksistä ja käy penkomassa heidän kotejaan.

Müller kuvaa monimerkityksellisesti ja verevästi alistettujen ihmisten asemassa olevien arkea ja tuntemuksia. Vaikka romaani kertoo Romanian historiasta, se voisi sijoittua myös johonkin toiseen diktaattorinaikaiseen maahan tai todellisuuteen. Politiikka on vahvasti läsnä tarinassa ja kerronnassa. Müllerin kieli on rikasta ja lyyristä ja henkilöhahmotkin moniulotteisia. Koko romaanin leimaavin piirre on traagisuus ja surumielisyys. Kovin toiveikkaina eivät tulevaisuuden mahdollisuudet ystävyksille avaudu.

Herta Müller: Sydäneläin
Herztier
Suom. Raija Jänicke
1996, Tammikuu
206s.
Kansi: Markko Taina

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s