Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä

Ihan tavallisena päivänä linkittää yhteen kolme tarinaa eri puolilta Englantia muutaman kymmenen vuoden aikajanalta. Vuonna 1970 pieni tyttö katoaa kotipihaltaan jäljettömiin. Eräänä päivänä vuonna 1979 nuori äiti lyö kirveellä aviomiehensä hengiltä. Vuonna 1994 eräänä tavallisena päivänä eräässä lakitoimistossa tapahtuu puukotus. Näiden vuosikymmenien takaisten mutta selvittämättömiksi jääneiden juttujen kimppuun käy Kate Atkinsonin yksityisetsivä Jackson Brodie, jonka tarina alkaa tästä kirjasta.

Kun Theo käveli takaisin pitkin St Andrew’s Streetiä, tyttö jolla oli vaniljankeltainen tukka oli lähtenyt, ja Theo pelkäsi ettei ehkä koskaan näkisi häntä. Sillä niinhän elämässä kävi: ensin sitä oli olemassa, nauroi, puhui, hengitti, ja sitten oli poissa. Ikuisiksi ajoiksi. Eikä maailmassa ollut edes aukkoa siinä missä ihminen oli ollut, ei hymynhäivettä, ei kuiskattua sanaa. Ei yhtään mitään.”

Jackson Brodie on entinen armeijan mies, eronnut, yhden lapsen isä, joka asuu Cambridgen kaupungissa. Hieman kliseisen rujo dekkarihahmo, jossa piilee kovan ulkokuoren alla myös aimo annos lämpöä ja inhimillisyyttä, sellainen on Jackson Brodie.

Varsinainen dekkarijuoni, kolme toisiinsa näennäisesti liittymätöntä tapausta menneiltä vuosikymmeniltä, muodostuu ihan kiinnostavaksi tarinaksi. Tapahtuneet tietenkin linkittyvät toisiinsa loppujen lopuksi. Mysteerit eivät kuitenkaan ole useinkaan Atkinsonin romaanien keskeisin sisältö, vaan ne keskittyvät tuomaan esille ihmisiä mysteerien takana, moninaisia ihmiskohtaloita, ihmisten humoristisiakin erikoispiirteitä ja keskinäisiä suhteita. Samanlaista kepeyttä löytyy Ihan tavallisena päivänä -romaanista kuin muistakin Atkinsonin aiemmin lukemistani teoksista, mutta tällä kertaa myös mysteerijuoni kulkee kohtalaisen sujuvasti.

Kate Atkinson: Ihan tavallisena päivänä
Case histories
Suom. Kaisa Kattelus
2004, Schildts & Söderströms
295s.
Kansi: Anders Carpelan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s