Elena Ferrante: Amalian rakkaus

Delia saapuu Napoliin järjestämään äitinsä hautajaisia. Äiti on hukuttautunut tyttärensä syntymäpäivänä mereen. Mikä tähän on johtanut? Minkälainen on niin äidin kuin tyttärenkin menneisyys? Napolissa Delia joutuu kohtaamaan väkivaltaisen muistot menneisyydestään ja kuromaan auki äitinsä elämää ja kuolemaa.

Elena Ferranten pienoisromaanissa sukelletaan napolilaiseen elämään ja erään perheen synkkiinkin salaisuuksiin. Ferranten kuuluisa Napoli-sarja sivusi myös väkivallan tematiikkaa, erityisesti väkivaltaisen kulttuurin teemaa. Tämä samainen väkivallan uhka leijuu mukana myös Amalian rakkaus -romaanissa.

Tarkemmin pureudutaan kuitenkin Delian vanhempien suhteeseen, joka on sisältänyt niin ikään väkivaltaa ja mustasukkaisuutta. Myös äidin ja tyttären välinen suhde on yksi romaanin kantavista teemoista. Myös naisten roolit ja heihin kohdistuvat odotukset erityisesti vuosikymmenien takaisessa italialaisessa kulttuurissa on osa tematiikkaa. Amalia on viehättävä ja kerännyt katseita miehiltä. Kohtalostaan ja kokemastaan väkivallasta häntä myös syyllisestään. Naisella on tässä sukupuolittuneen väkivallan kulttuurinsa paikkansa ja vastuunsa myös omasta kohtelustaan. Tätä moralismia Ferrante tuo romaanissaan ansiokkaasti esille.

Napoli-sarjaa lukuunottamatta ainakin kaikki Ferrantelta suomennetut romaanit ovat olleet eräänlaisia pienoisromaaneja, lyhyitä mutta intensiivisiä tarinoita, jotka porautuvat ihmisten välisiin sosiaalisiin suhteisiin. Ferranten pienissä tarinoissa pysähdytään usein yksittäisiin kohtauksiin ja vuorovaikutustilanteisiin ja suuremmat juonilinjat jäävät taustalle. Amalian rakkaus -romaanissakin näin on, mutta samalla heräävät kuitenkin eloon niin Napolin kaupunki kuin Delian suvun tarinakin.

Elena Ferrante: Amalian rakkaus
L’amore molesto
Suom. Taru Nyström
2019 (1999), WSOY
192s.
Kansi: Martti Ruokonen / Istock – Nedim_B

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s