J. M. Coetzee: Hidas mies

Paul Rayment on keski-ikäinen mies, joka on vastikään muuttanut Australiaan ajatuksenaan viettää leppoisia eläkepäiviä. Kun hän joutuu pyöräilyonnettomuuteen, kaikki muuttuu. Paulilta amputoidaan jalka onnettomuuden seurauksena ja hän joutuu petipotilaaksi. Paul palkkaa avukseen kroatialaisen sairaanhoitaja Marijanan, jolla on myös 16-vuotias poika, Drago.

Heidän kanssakäymisensä pysyy kohtuuden rajoissa, asiallisten henkilökohtaisuuksien puitteissa. Se on keskustelua, jota mies ja nainen – nainen joka sattuu olemaan miehen sairaanhoitaja, ostoksilla kävijä, siivooja ja yleisapulainen – käyvät tutustuessaan toisiinsa lähemmin maassa, jossa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, kuten kaikki uskonnotkin.”

Totuttuaan hoivattavana olemiseen Paul huomaa rakastuneensa Marijanaan. Sitten hänen elämäänsä tulee kirjailija Elizabeth Costello, joka alkaa eräänlaisena kaikkitietävänä ulkopuolisena kertojana ohjaamaan Paulin elämää, josta hän tuntuu tietävän kaiken.

Paulille onnettomuus on uusi kerros katkeroituneen miehen sieluun. Hän ei ole tottunut aiemminkaan puhumaan tunteistaan ja tapahtuneen myötä viileys tuntuu lisääntyvän entisestään. Hän on hidas mies, jolla myös tunteet tuntuvat olevan syväjäässä ja sulavan hitaasti. Marijanan myötä hän alkaa kuitenkin tuntea uusia tuntemuksia. Paul luo suhdetta myös Marijanan poikaan ja pyrkii tukemaan tätä elämässä eteenpäin.

Coetzeen romaani on tiivis läpileikkaus keski-ikäisen miehen sielunelämästä. Samalla se sivuaa teemoja, kuten siirtolaisuus, luokkaerot, rakkaus, tunteet ja ikääntyminen. Kerronta on verkkaista päähenkilönsä tavoin. Kirjailija Costello on kerronnallinen kuriositeetti, jolla on kuitenkin selkeänoloinen tehtävä tarinassa: toimia eräänlaisena Paulin tunteiden peilinä tai tulkkina. Tämä tekeekin muutoin varsin tavanomaisesta tarinasta erityisen kiinnostavan.

J. M. Coetzee: Hidas mies
Slow man
Suom. Seppo Loponen
2005, Otava
296s.
Kansi: Ralph Gibson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s